Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naftna mrlja

Britanski naftni div BP postigao je nagodbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
BP je postigao nagodbu zbog naftne mrlje uzrokovane platformom Deepwater Horizon.

Britanski naftni div BP postigao je nagodbu s privatnim tužiteljima koji su na sudu u SAD-u tražili odštetu zbog naftne mrlje nastale havarijom platforme Deepwater Horizon 2010. u Meksičkom zaljevu, objavila je kompanija u petak, ali je tvrtka i dalje suočena s potraživanjima američke države, njezinih saveznih država u Meksičkom zaljevu i svojih partnera u bušenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvoje mrtvih Eksplozija na naftnoj platformi u Meksičkom zaljevu Slika nije dostupna Izvješće američkih istražitelja BP glavni krivac za katastrofu u Meksičkom zaljevu

>> Godišnjica katastrofe: 'Bila je to najgora godina našeg života'

U priopćenju BP navodi da sporazum s privatnim tužiteljima, ribarima ili tvrtkama iz područja zahvaćenog naftnim zagađenjem, iznosi 7,8 milijarda dolara. 'Sporazum ne uključuje tužbe protiv BP-a koje je podnijelo američko ministarstvo pravosuđa ili druge savezne agencije ili pak savezne države i lokalne zajednice', dodaje se u tekstu.

Nagodba je postignuta nakon što je prošli ponedjeljak trebalo početi suđenje u SAD-u kako bi se odredila odgovornost tvrtke BP za naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu 2010. godine. Suđenje je bilo odgođeno na tjedan dana kako bi se dalo više vremena pregovorima oko eventualnog sporazuma. Objava da je postignuta parcijalna nagodba ponovno će odgoditi suđenje jer je sudac Carl Barbier odlučio odgoditi prvo ročište na neodređeno vrijeme kako bi omogućio stranama da "preispitaju svoje stavove".

Odvjetnici koji predstavljaju privatne tužitelje Stephen Herman i James Roy izjavili su da će BP kompenzirati stotine tisuća žrtava naftnog zagađenja i havarije platforme. U iznos od 7,8 milijarda dolara uključene su 2,3 milijarde pomoći morskoj prehrambenoj industriji iz Meksičkog zaljeva za njezine gubitke.

BP je priopćio da predložena nagodba ne uključuje priznanje krivnje za havariju. U eksploziji platforme Deepwater Horizon 20. travnja 2010. poginulo je 11 ljudi, a izlilo se 4,9 milijuna barela nafte. Bila je to najgora naftna ekološka katastrofa u povijesti SAD-a.

BP je i dalje suočen sa zahtjevima za odštetu teškima milijarde dolara američke države, nekoliko saveznih zaljevskih država i kompanija koje su bile partneri BP-a u eksploataciji nafte. BP, bivši British Petroleum, treća je najveća energetska kompanija na svijetu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene