Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stav ministra BiH

'Dva otočića i vrh Kleka apsolutno su suvereni teritorij BiH-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O slobodnom izlazu Bosne i Hercegovine na more progovorio je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić i osvrnuo se na pitanje granice između Hrvatske i BiH u Neumskom zaljevu.

'Slobodan izlazak na otvoreno more našoj zemlji mora biti garantirano pravo. To je naš vrlo jasan i rezolutan stav i to ne može nitko dovoditi u pitanje, izjavio je bosanski ministar prometa Hadžić, a piše Dnevni avaz.

Pročitajte i ovo Županijsko državno odvjetništvo (Foto: Dnevnik.hr) Dvoje strani državljani Uskok podigao optužnicu protiv sedmorice krijumčara migranata: Ilegalno prebacili najmanje 138 stranaca u Hrvatsku Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 PROVJERE NA GRANICI BiH zabranila uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske! Sve moraju biti uništene

Hadžić nema nikakvih dvojbi o tome kome pripadaju otočići Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek, zbog čega u prvi plan ističe pitanje slobodnog izlaza BiH u međunarodne vode.

Hadžić kaže da nitko ne traži od Hrvatske da na bilo koji način ustupi svoju teritorij BiH, ali traži se da prizna teritorij BiH-a.

'Što se nas tiče,ni na koji način ne dovodimo u pitanje gradnju Pelješkog mosta, koja i je jedan od motiva za rješavanje ovog problema. Dva spomenuta otočića i vrh poluotoka Klek, međutim, apsolutno su suvereni teritorij BiH i, kao arhipelag, sami po sebi nude mogućnost izlaska BiH na otvoreno more', kazao je Hadžić.

>> EKSKLUZIVNO Josipović: Neka Vlada objasni čiji su otoci bili 1992. godine!

Rješavanje spora zbog granica, kaže Hadžić, uvijek je kompleksno i teško pitanje, ali misli da Hrvatska danas pokazuje ozbiljnu volju da prijeđe vlastita postojeća ograničenja.

Dodao je kako BiH ne traži nikakve ustupke i naglasio kako se neće libiti u iskorištavanju svih pravnim sredstava u dokazivanju da otočići pripadaju BiH i da je ovaj arhipelag potvrda da je BiH jednako pomorska zemlja kao u Hrvatska.

Naglasio je da je više nego jasno da će u budućnosti rješavanje ovog problema biti komplicirano zbog unutrašnjih odnosa u Hrvatskoj.

'Trenutni položaj Hrvatske, koja je prije 13 godina kao dio vlasti bila spremna da na osnovi potpisa predsjednika dviju zemalja da svoju suglasnost i ratificira sporazum o granicama, danas doživljava revoluciju u svojim stavovima. To što se oni vraćaju u period od prije šest-sedam stoljeća njihov je problem. Zamislite da se mi vratimo u period vladavine kralja Tvrtka', kategoričan je rekao Hadžić.

>> Ostajemo bez vrha Kleka i otočića u malostonskome zaljevu?

Istakao je da, ako u Hrvatskoj bude potrebna dvotrećinska saborska većina da se sporazum Izetbegović - Tuđman iz 1999. godine ratificira, to se neće moći provesti u djelo, jer je već sada jasno da je HDZ apsolutno protiv toga.

'Tomislav Karamarko i Vladimir Šeks čak iskrivljuju istinu pričajući o kojekakvim zabludama. Taj sporazum je potpisan i on je ozbiljna baza za daljnje razgovore. HDZ Hrvatske sigurno će i dalje koristiti sva raspoloživa sredstva da ovo pitanje što više ispolitizira i tako prikupi jeftine političke poene', zaključio je Hadžić.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene