Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bolje razumijevanje između Busha i Putina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik George W. Bush su javno pokazali međusobno prijateljstvo i razumijevanje u sklopu neformalnog druženja na obiteljskom imanju Bushevih u Kennebunkportu,

No, mnoge razlike koje su nedavno dovele do zaoštravanja rusko-američkih odnosa i dalje su ostale, prenijele su agencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Bezličan, ali bolji od sina' Der Spiegel greškom objavio osmrtnicu Georgea Busha starijeg Slika nije dostupna Rušenje 'blizanaca' SAD se sjeća: Amerikanci obilježavaju 11. obljetnicu napada koji je promijenio svijet

U ležernom druženju Bush i Putin su ribarili, šetali, igrali se sa
psom te ručali s roditeljima predsjednika Busha pa
promatrači ocjenjuju kako se mnogo radilo na osobnim odnosima kako bi se ponovno popravili zategnuti odnosi za koje su donedavno strahovalo da će se pretvoriti u novi hladni rat.

Uzrok tomu, velikim dijelom bio je američki plan postavljanja
proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj Republici, dvjema zemljama koje su do prije nepunih dvadeset godina bile pod snažnim utjecajem Moskve. Službena Rusija u tom je potezu vidjela prijetnju vlastitoj sigurnosti. 

No, Putin je 8. lipnja iznenadio prijedlogom da umjesto
postavljanja štita u sigurnosne svrhe Amerikanci sa Rusijom 'podijele' radarsku postaju u Azerbejdžanu, a u ponedjeljak je tijekom boravka u Kennebunkportu iznio niz novih prijedloga.

Bush je na Putinove prijedloge reagirao pozitivno, rekavši novinarima nakon dvodnevnog mini-summita u obiteljskoj kući Bushevih u državi Maine kako je "Vladimir iznio zanimljive prijedloge" te da se "slaže s takvim konceptom".

"Druženje u Kennebunkportu, čini se uspjelo je dovesti do ponovnog prijateljskog tona u odnosima dvojice čelnika", ocijenio je američki profesor za međunarodne odnose na washingtonskom Sveučilištu Georgetown.

"No, čini se da ipak nisu uspjeli postići konkretan napredak bez obzira na područja oko kojih se ni ranije nisu slagali."

Nikakav napredak nije postignut ni oko pitanja statusa Kosova. 

Bush i dalje zagovara ideju neovisnosti te srpske pokrajine, a tradicionalni srpski saveznik Rusija, oštro se tomu protivi. Kad je riječ o konkretnim rezultatima razgovora dvojice čelnika, SAD i Rusija u utorak bi trebale potpisati dogovor o ranije vođenoj temi o isteku Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (Start) te sporazum o korištenju nuklearne energije u civilne svrhe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene