Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bolivijski čelnici postigli dogovor o razgovorima za okončanje sukoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivijski predsjednik Evo Morales i guverneri koji su predvodili nasilnu pobunu protiv njegovih socijalističkih reformi sporazumjeli su se da će održati razgovore sljedećeg tjedna kako bi okončali jednotjednu krizu u ovoj siromašnoj južnoameričkoj zemlji.

Guverneri su pismeno obećali okončati okupaciju vladinih zgrada nakon vala nasilnih prosvjeda u kojim je poginulo 17 ljudi, a Morales kako će razgovarati o njihovim zahtjevima za više autonomije i većem udjelu u prihodima države od energije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin sporazum o odanosti Putinovo ministarstvo pripremilo poseban zakon za strance: Ovo nikako ne smiju napraviti Slika nije dostupna Obama i europski čelnici Udvostručiti napore u postizanju klimatskog sporazuma

Pet guvernera relativno bogatog istoka zemlje suglasili su se na razgovore mada je jednoga u utorak uhitila vojska nakon što ga je ljevičar Morales optužio za masakr 15 seljaka, njegovih pristaša, svojih prošloga tjedna.

"Ako želimo vratiti mir regijama, potpišimo ovaj dokument. Vlada je to učinila, moraju i guverneri. Nepotpisivanje znači nasilje, sukobe, agresiju i veće podjele među Bolivijcima", rekao je potpredsjednik Alvaro Garcia.

Nestabilna zemlja u srcu Južne Amerike, Bolivija je podijeljena na pristaše Moralesovih planova da osigura zemlju za siromašne i reformira ustav i na manjinu koja kaže da on pretvara zemlju u drugu Kubu.

Morales je prijatelj s bivšim kubanskim predsjednikom Fidelom Castrom i socijalističkim predsjednikom Venezuele Hugom Chavezom.

Morales i Chavez su iz njihovih zemalja protjerali američke veleposlanike prošloga tjedna rekavši kako Washington potiče oporbu Moralesu u Boliviji. Sjedinjene Države su za uzvrat protjerale veleposlanike tih zemalja i upozorile da Morales čini veliku pogrešku.

U istočnoj Boliviji prošloga tjedna izbili su nasilni prosvjedi protiv Moralesa, a predsjednik je proglasio izvanredno stanje u regiji Pando i uhitio njezina guvernera Leopolda Fernandeza.

Bolivija je najsiromašnija zemlja Južne Amerike, a njezin najvažniji izvor prihoda je prirodni plin koji se crpi u istočnim nizinama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene