Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi savez?

Boko Haram i ISIS - brak iz pakla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boko Haram sve više se približava ISIS-u, a od ujedinjenja dviju terorističkih skupina mnogima se već ledi krv u žilama.

Postoje naznake da bi Boko Haram, teroristička skupina koja sije strah Zapadnom Afrikom, mogla pristupiti Islamskoj državi, piše CNN.

Naime, u posljednjih šest mjeseci i više je nego očito kako Boko Haram pokušava imitirati ISIS - od kamenovanja i odsijecanja glava pa do korištenja društvenih mreža. Posljednji takav primjer oponašanja bila je serija tvitova Boko Harama na džihadističkoj internet stranici Afriqiyah Media u kojima se najavljuje mogućnost priklanjanja Kalifatu i Abu Bakr al-Baghdadiju, ali da se još trebaju provesti konzultacije unutar Boko Harama.

'Moguće je da zbog različitih frakcija unutar te grupe do sada još nisu uspjeli postići sporazum o pristupanju Islamskoj državi. No, bez obzira na to, jasno je da Boko Haram koristi istu doktrinu, ideologiju i način zauzimanja teritorija', kazao je Jackob Zenn koji prati djelovanje afričke terorističke skupine koja je prošle godine proglasila svoj 'kalifat' u dijelu zapadne Afrike.

Vođa Boko Harama, Abubakar Shekau kazao je da otmice odobrava Kuran, što tvrde i ISIS-ovci. Video materijali koje objavljuje Boko Haram u posljednje vrijeme također su produkcijski vrlo nalik onima koje pušta propaganda Islamske države, imaju i njezine simbole, a sve više koriste i twitter.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

VIDEO 'Što je ovo, samo mi reci za Boga miloga što je ovo?'

Na najave Boko Harama o priključenju Islamskoj državi za sada nema odgovora iz ISIS-a. Jedan od razloga mogao bi biti da ISIS ne vjeruje Shekau čije su izjave često nesuvisle, a u Islamskoj državi boje se i veza Boko Harama s Al Kaidom pa je pitanje hoće li biti saveza, pojašnjavaju stručnjaci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene