Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I do 45 posto

Bogati plaču: Kresanje bonusa na Wall Streetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kompanije na Wall Streetu neće ove godine moći isplatiti svojim menadžerima velike bonuse zbog pogoršanja financijske situacije.

Premije šefovima i suradnicima vodećih američkih financijskih tvrtki bit će snižene prosječno za 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu, prognozirala je konzultantska tvrtka Johnson Associates.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama

Smanjenje bonusa, koji ne uključuju plaće zaposlenih, predstavlja odraz pogoršanja financija mnogih banaka i investicijskih tvrtki. Osim smanjenja bonusa, financijske kompanije smanjuju i broj zaposlenih i pokušavaju uštedjeti i na drugim rashodima, piše Wall Street Journal.

'Početak ove godine je za Wall Street mnogo obećavao, ali nade u velike bonuse od ljetos postaju sve mračnije', rekao je izvršni direktor 'Johnsona', Alan Johnson. Prosječna premija jednog izvršnog direktora će ove godine iznositi oko 900.000 dolara, što je smanjenje u odnosu na 1,2 milijuna dolara u 2010., rekao je Johnson. Kvartalna prognoza kompanije Johnson Associates isplata bonusa zasnovana je na raspoloživim slobodnim podacima i povjerljivim anketama zaposlenih u investicionim i komercijalnim bankama i tvrtkama za upravljanje aktivama.

Rješenje - otkaz!

Najveće smanjenje bonusa, za 45 posto, pretrpjet će ove godine trgovci obveznicama s fiksnim prinosom, dok će premije brokera na tržištu akcija i vodećih menadžera investicionih kompanija pasti za 20 do 30 posto. Kompanija 'Johnson', međutim, ne isključuje mogućnost blagog povećanja bonusa u odjelu bankarskih usluga stanovništvu i pružanja financijskih savjeta vrlo bogatim klijentima, iako to povećanje vjerojatno neće biti veće od pet posto.

U 2012. bi trebalo doći do znatnog povećanja bonusa kao rezultata smanjenja broja zaposlenih, jer će ukupan obim premija biti raspodijeljen među manjim brojem suradnika. Tijekom posljednja dva mjeseca širom svijeta je prohujao val prosvjeda protiv Wall Streeta. Akcija pod nazivom 'Okupirajmo Wall Street' počela je u New Yorku gdje su oni, koji sebe nazivaju '99 posto' izašli na ulice u znak prosvjeda protiv ekonomske politike preostalih jedan posto bogatih Amerikanaca, koji u svojim rukama drže više od 90 posto nacionalnog bogatstva. Oni su time pokušali privući pažnju američkih vlasti na socijalne probleme stanovništva, nezaposlenost koja premašuje devet posto, korupciju, nasilje korporacija i skupo obrazovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene