Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti rastu

Bjelorusija odgovorila Litvi nakon zatvaranja granica: "Posežu za svakom mogućom izlikom"

Granični prijelaz Litve i Bjelorusije
Granični prijelaz Litve i Bjelorusije Foto: AFP / SAULIUS JAKUCIONIS
Bjelorusija je u srijedu osudila odluku Litve o zatvaranju dvaju graničnih prijelaza što će još više izolirati Bjelorusiju, saveznicu Rusije koja je već pobudila strahovanje u susjedstvu jer je pristala primiti borce ruske plaćeničke skupine Wagner.

Bjelorusija je osudila odluku Litve o zatvaranju dva granična prijelaza i time dodatno izolirala Bjelorusiju. 

Bjeloruske pogranične straže osudile su na Telegramu "novu nekonstruktivnu i neprijateljsku mjeru" Litve.

Pročitajte i ovo Robert Žiga, otac navijača Smješten s "AEK-ovim ubojicama" Uhićeni navijač nazvao oca iz grčkog zatvora: "Tata, ja odavde neću živ izaći. Govorili su 'nećeš jutro dočekati, silovat ćemo te, ubit ćemo te'"

"Litavske vlasti posežu za svakom mogućom izlikom kako bi spriječile promet ne samo roba nego i kretanje Litavca koji putuju u Bjelorusiju", navodi Minsk.

Takve odluke povećat će čekanja na granici "i usporiti carinske postupke", navode.

"Takvim odlukama Litva svjesno stvara umjetne zapreke na granici radi svojih političkih ambicija", poručili su. 

Granični prijelazi Šumskas i Tverečius trebaju se zatvoriti u petak. Godinama su ti granični prijelazi služili mještanima za odlazak u kupnju u susjednu zemlju ili za posjete rodbini i prijateljima. Drugi granični prijelazi ostat će otvoreni.

Pročitajte i ovo Nizama Hećimović bojala se za svoj život Objavljeno što je Nizama rekla policiji prije nego što je ubijena: "Hrana mu nije bila po volji, pretukao me. Bojim ga se"

Napetosti rastu tjednima između Bjelorusije i susjednih zemalja članica Europske unije, Poljske i Litve koje žele potpuno zatvoriti granicu.

Poljska i Litva podignule su ograde duž svojih granica, a Varšava razmatra raspoređivanje 10.000 vojnika strahujući ne samo od skupine Wagner već i od priljeva novih valova migranata koji žele ući u Europsku uniju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene