Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O novoj uredbi

Trumpov ured: "Razmišljamo o svim mogućnostima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća je u nedjelju potvrdila da razmišlja o donošenju nove izvršne uredbe o migrantima pošto je sud obustavio primjenu uredbe predsjednika Donalda Trumpa iz siječnja, a državni odvjetnik iz Washingtona najavio da bi od Trumpove administracije mogao zatražiti da otkrije "prave motive" te odluke koja je digla buru diljem svijeta.

Savezni prizivni sud SAD-a u četvrtak je jednoglasno podržao suspenziju uredbe o zabrani ulaska u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena za koju je Trump rekao da je sigurnosna mjera koja treba spriječiti napade islamskih militanata.

Pročitajte i ovo Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Osvrnuo se i na Milanovića Božinović o migrantima koji dolaze u Hrvatsku: "Oni kod nas dobiju 20 eura. Nemamo miigrantski problem"

"Razmišljamo o svim mogućnostima", rekao je za mrežu Fox Stephen Miller, savjetnik američkog predsjednika.

Nabrojao je nekoliko opcija: podnošenje žurne žalbe Vrhovnom sudu, obrana smisla uredbe na sudovima ili izdavanje nove uredbe.

"Predsjednikove ovlasti nisu upitne", istaknuo je savjetnik kojeg smatraju predlagateljem prvih protuimigrantskih mjera Donalda Trumpa. "Predsjednik može (...) nekim osobama zabraniti ulazak na naš teritorij".

Donald Trump je još u petak spomenuo mogućnost "nove uredbe" i rekao da će nove mjere objaviti "možda u ponedjeljak ili u utorak".

"Razmišljamo o novim dodatnim koracima", opetovao je Miller koji je oštro osudio upletanje saveznog suca koji je obustavio primjenu prve izvršne uredbe američkog predsjednika.

Državni odvjetnik savezne države Washingtona Bob Ferguson izjavio je u nedjelju da će, završi li odluka sudca iz Seattlea na sudu, zatražiti od Trumpove administracije da utvrdi "što je doista bilo razlog" predsjednikove izvršne uredbe.

Dokumenti i elektronička pošta dužnosnika administracije mogli bi sadržavati dokaze da je uredba bila neustavni pokušaj zabrane ulaska muslimana u Sjedinjene Države, a Ferguson je za ABC-ovu emisiju "This Week" izjavio da će iskoristiti "sva sredstva" koja mu stoje na raspolaganju kako bi to rasvijetlio.

Trump je izvršnom uredbom 27. siječnja zabranio ulazak u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Sonmalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana i na 120 dana obustavio ulazak izbjeglica, osim za sirijske izbjeglice kojima je ulazak zabranjen na neodređen rok.

Sudac James Robart iz Seatlea je prošlog petka blokirao tu uredbu, na što se Trumpova administracija žalila, ali je Savezni prizivni sud podržao suspenziju.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene