Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lajčak našao krivce

BiH vode sebični i nesposobni političari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak oštro je u utorak kritizirao političare zbog lošeg stanja koje vlada u toj zemlji, ali je kritiku uputio i građanima, rekavši kako oni na izborima već godinama uporno glasuju za one koji uvijek iznevjere njihova očekivanja.

'Četrnaest godina nakon rata birate nespremne, nesposobne i sebične političare koji nisu u stanju sjesti i dogovoriti se u interesu države, a onda očekujete da će Visoki predstavnik čarobnim štapićem presuditi u korist jednih ili drugih', poručio je Lajčak bosanskohercegovačkoj javnosti u intervjuu koji je objavio 'Dnevni avaz'. 

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

>> Lajčak optužio Dodika za šovinizam

>> Lajčak: 'Stanje u BiH još uvijek krhko'

Slovački diplomat rekao je kako je izložen neprestanom pritisku da smijeni nekog političara ili nametne neku odluku. Podsjetio je i na to da je tijekom dosadašnjeg postojanja Ureda Visokog predstavnika na temelju ovlasti za intervenciju smijenjeno 300 osoba i nametnuto 900 različitih odluka, a da se stanje u BiH ipak nije radikalno promijenilo. 

Neka i građani preuzmu svoj dio odgovornosti

'Mora nam biti jasno da BiH ne može napredovati kroz sankcije međunarodne zajednice', kazao je Lajčak tražeći od građana BiH da napokon preuzmu svoj dio odgovornosti i zatraže od političara da obavljaju svoj posao. OHR će pritom, objasnio je, održati stalni pritisak, adekvatno reagirati i 'neće dopustiti da se krene u ponor'.

'Svi vrlo dobro znamo granice', upozorio je Lajčak. Istaknuo je da je za BiH 2008. godina bila poražavajuća po svemu jer, otkako je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, nije učinjeno ništa. 'Nastavi li se ovako stagnirati, postoji realna opasnost da potkraj 2009. godine BiH bude jedina zemlja u regiji koja nije ostvarila nikakav napredak... Ja to ne mogu i neću dopustiti', zaključio je Lajčak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene