Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Poništena odluka o oduzimanju dokumenata Karadžićevoj obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak poništio je svoj nalog o oduzimanju putnih isprava članovima obitelji Radovana Karadžića donesen 9. siječnja ove godine u sklopu širih mjera za sprječavanja djelovanja mreže pomagača koja je omogućavala Radovanu Karadžiću da ostane na slobodi, priopćio je Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR).

Po Lajčakovoj odluci, vlasti BiH sada mogu vratiti dokumente oduzete Karadžićevoj supruzi Ljiiljani Zelen-Karadžić, kćerki Sonji Karadžić-Jovičević, sinu Aleksandru Karadžiću i zetu Branislavu Jovičeviću, navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Lajčakova odluka slijedila je prvog dana nakon što je Karadžić iz Beograda premješten u Haaški tribunal gdje će mu se suditi za ratne zločine.

Članovi obitelji Radovana Karadžića i Vlada Republike Srpske, nakon Karadžićeva uhićenja u Beogradu, danima su tražili od Lajčaka da poništi svoj raniji nalog o oduzimanju isprava i omogući im posjet Radovanu Karadžiću u pritvoru u Beogradu. No Lajčak nije prihvatio takve zahtjeve prije no što je Karadžić izručen u Haag.

OHR je obrazložio da je Lajčak nakon konzultacija s relevantnim međunarodnim i domaćim partnerima i institucijama zaključio da više ne postoje razlozi zbog kojih su oduzeti putni dokumenti od četvero članova Karadžićeve obitelji.

"Oni sada imaju pravo na povrat putnih dokumenata, uključujući i osobne iskaznice. Ova odluka stupa na snagu odmah", priopćio je OHR. Naglašava se kako odluka koju je danas donio Lajčak ne prejudicira nikakvu sadašnju ili buduću istragu protiv četvero članova Karadžićeve obitelji, niti pravo visokog predstavnika (Lajčaka) da poduzme ikakve buduće mjere protiv bilo koje osobe ukoliko pokuša opstruirati i prijetiti da će opstruirati primjenu Općeg okvirnog sporazuma za mir (Daytonskog sporazuma).

>> Radovan Karadžić stigao u Haag

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene