Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Objavljeni konačni rezultati lokalnih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je nepotvrđene rezultate izbora održanih 5. listopada po kojima je najviše načelničkih mjesta pripalo kandidatima Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, a potom kandidatima Stranke demokratske akcije koji su dobili najveći broj glasova u 36 općina.

Po 16 osvojenih načelničkih mjesta imaju Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) i Srpska demokratska stranka (SDS), dok je Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) dobila načelnike u devet općina. 

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima

>> Izbori u BiH: Izlaznost 'zadovoljavajuća' 

>> BiH: Glasovanje protječe bez poteškoća

Stranka za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića dobila je četiri načelnička mjesta, a HDZ 1990. i Demokratski narodni savez (DNS) po tri.

Po podacima koje je novinarima prenio predsjednik SIP-a Suad Arnautović, SDA je stranka koja je pojedinačno dobila najveći broj mandata- 537 u općinskim vijećima, dok je SNSD dobio 494 vijećnička mjesta.

Pri usporedbi ukupnog broja glasova, SDA je također prva budući da je za nju glasovalo nešto više od 275 tisuća birača, dok je Dodikov SNSD dobio povjerenje 207 tisuća birača.

Među hrvatskim strankama na prvom je mjestu HDZ BiH, za koji je glasovalo nešto manje od 90 tisuća birača, dok je HDZ 1990. dobio povjerenje nešto više od 32 tisuće građana.

Političke stranke imaju mogućnost uložiti žalbe na objavljene rezultate izbora koje će SIP potom razmatrati, a do 5. studenoga bit će objavljeni konačni i službeni rezultati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene