Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Lelek osuđen na 13 godina zatvora za počinjene ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud BiH je na 13 godina zatvora osudio bosanskog Srbina Željka Leleka zbog počinjenog ratnog zločina nad Bošnjacima na području Višegrada.

U presudi se navodi da je Lelek obavljajući dužnost policajca u Višegradu vršio protuzakonita zatvaranja, mučenja i silovanja, te da je sudjelovao u prisilnom preseljenju pučanstva, u vrijeme širokog i sustavnog napada srpske vojske, policije i paravojnih srpskih postrojbi usmjerenog protiv bošnjačkog pučanstva u ljeto 1992. godine na području Višegrada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraj maratonskog suđenja Čelnici Herceg-Bosne: Žalimo zbog žrtava, ali nismo krivi Slika nije dostupna BiH: Usvojen zakon Bošnjački zastupnici bojkotirali raspravu o referendumu

Lelek je u lipnju 1992. godine, skupa s više naoružanih pripadnika srpske vojske i policije, sudjelovao u odvođenju dva muškarca bošnjačke nacionalnosti iz njihovih kuća iz višegradskog naselja Crnča.

Prilikom odvođenja jednog od civila, vojnici su zlostavljali članove njenove obitelji, navodi se u priopćenju Suda BiH nakon izrečene presude Leleku.

Leleku je u 13-godišnju zatvorsku kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od svibnja 2006. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene