Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BiH: Usvojen zakon

Bošnjački zastupnici bojkotirali raspravu o referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlament Republike Srpske usvojio je zakon o referendumu kojeg je predložila vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Zakon o referendumu u parlamentarnu je proceduru upućen po hitnom postupku, a tijekom glasovanja podržali su ga zastupnici vladajuće Stranke nezavisnih socijaldemokrata i njezinih koalicijskih partnera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sukob s ministarstvom Autoprijevoznici iz RS prijete blokadom granice Slika nije dostupna Parlament RS protiv haaškog arhiva u BiH

Bošnjački zastupnici bojkotirali su raspravu s obrazloženjem kako je provedba referenduma kako je zamišljaju vlasti Republike Srpske neustavna i protivna Daytonskom sporazumu. Oni su najavili kako će blokirati stupanje na snagu toga zakona tako što će u Vijeću naroda RS uložiti zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Zakonom nije definirano određeno pitanje koje bi bilo postavljeno na referendumu, a o tome bi se entitetski parlament naknadno očitovao. Prema zakonu, referendum je moguće organizirati ukoliko to zatraže predsjednik ili vlada RS odnosno najmanje trideset zastupnika u Narodnoj skupštini.

Referendum bi također mogao biti zatražen i na temelju zahtjeva kojega potpišu najmanje tri tisuće građana, a konačnu odluku opet donosi entitetski parlament. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene