Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Fahro, hapsi ih'

BiH: Kraj izborne kampanje uz obećanja o uhićenjima i optužbe o izdaji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završetak kampanje koja se vodi uoči općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za 12. listopada donio je pregršt različitih obećanja političkih stranaka i njihovih kandidata, a novi "hit" su ona o - uhićenjima i nacionalnoj izdaji.

"Fahro, hapsi ih", poruka je što ju je medijima u četvrtak proslijedila središnjica Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Prema tvrdnjama iz ove stranke, to su od Radončiča zahtijevali njegovi pristaše na predizbornom skupu koji je u srijedu navečer održan u Zenici, na što je on uzvratio obećanjem kako će to i biti učinjeno dođe li na vlast.

Pročitajte i ovo Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković Kritizirao obojicu Ministar vanjskih poslova BiH: "Bio bih presretan da je Plenković Komšiću sve rekao u lice" Ivana Petrović - 3 nepojavljivanje na sastanku Ivana Petrović o postupku premijera Plenkovića u BiH: "Zbog izborne godine nije bio spreman progutati žabu"

"U vaše i moje ime im javno poručujem: pravna država hapsit će sve one koji su pokrali stotine milijuna maraka narodnog novca, pljačkali na raznim tenderima i ponizili narod", kazao je Radončić u Zenici.

'Postoji sumnja da se radi o teškim kaznenim djelima u koja su uključeni nositelji vlasti'

Tom prigodom nije imenovao nikoga tko bi bio na meti za uhićenja i suđenja, no neizravno se dade zaključiti kako je prvi na popisu Radončićev izravni konkurent i sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kojega mediji bliski SBB-u i Radončiću već mjesecima optužuju za kriminal i pljačku svega i svačega.

Izetbegović je u završetku izborne kampanje odlučio uglavnom ignorirati Radončićeve optužbe i prozivanja koncentrirajući se na obećanja o otvaranju novih radnih mjesta i jačanju države te izražavajući uvjerenost kako će njegova SDA 12. listopada odnijeti uvjerljivu pobjedu

"Naravno da se narod vraća stranci koja ga je vodila u najturbulentnijem razdoblju u novijoj povijesti", kazao je Izetbegović na predizbornom skupu u Sarajevu održanom u srijedu. Izetbegović samouvjereno očekuje kako će SDA ovoga puta dobiti 300 tisuća glasova, gotovo tri puta više nego na izborima prije četiri godine i tako postati najjačom u parlamentima na svim razinama vlasti.

Aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji na ovim izborima želi kao kandidat stranke Demokratska fronta (DF) izboriti za sebe mandat zastupnika u državnom parlamentu, obećao je pak kako će slati u zatvor svakoga tko je povezan s kriminalom, koliko god mu bio blizak.

"Ne postoji čovjek s kojim se neću rastati ili zavaditi te inzistirati da ode u zatvor ako je kriminalac ili lopov. Bez obzira o kome se radi, koliko mi je privatno ili poslovno blizak, potrudit ću se da ga pošaljem u zatvor", kazao je Komšić u predizbornom nastupu na komercijalnoj televiziji TV 1.

Komšić nije nikoga izravno prozvao za kriminal, no ipak se našao na meti svog nekadašnjeg stranačkog šefa, lidera Socijaldemokratske partije BiH Zlatka Lagumdžije koji ga je nazvao - izdajnikom. "On (Komšić) je izdao 300 tisuća SDP-ovaca", kazao je Lagumdžija na predizbornom skupu održanom u srijedu dodajući kako je njegov bivši stranački kolega za 16 godina zahvaljujući SDP-u iz proračuna na ime plaća dobio "preko pola milijuna maraka, a potom je toj istoj stranci okrenuo leđa".

"Poručite onima koji budu glasovali za njega da će isto tako izdati i njih", uzviknuo je Lagumdžija pozvavši Komšića da javno kaže "što se dogovorio s Radončićem i (predsjednikom HDZ BiH Draganom) Čovićem".

Lagumdžija je time aludirao na nagađanja kako je Komšić od glavnog problema za HDZ BiH odjednom postao poželjan partner te kako već postoje naznake o postizbornom koaliranju te stranke s Komšićevim DF-om i Radončićevim SBB-om s ciljem izbacivanja iz vlasti SDA i SDP-a. Epitet nacionalnog izdajnika i to hrvatskog naroda na ovogodišnjim je izborima odjednom zaprijetio Martinu Ragužu, predsjedniku HDZ 1990 i glavnom protukandidatu Draganu Čoviću u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

U medijima i na društvenim mrežama koje okupljaju publiku blisku HDZ-u BiH Raguž se od početka ovog tjedna našao na meti učestalih kritika, uz tvrdnju kako se priprema izborni inženjering po kojemu bi on mogao pobijediti Čovića i to ponovo zahvaljujući glasovima bošnjačkih birača, kako je to ranije u dva navrata bio slučaj s Komšićem. Teorije zavjere na koje se može naići u tim nagađanjima sugeriraju kako su Raguž i Lagumdžija sklopili neku vrstu sporazuma po kojemu će dio glasača SDP-a podržati kandidaturu predsjednika HDZ 1990 nakon što je procijenjeno da kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović nema šanse u utrci s Izetbegovićem i Radončićem.

Sam Čović nije izravno optužio Raguža, no svojim pristašama sugerira kako se ponovno "sprema nešto slično" onome što se dogodilo na izborima 2010. Tada je Komšić kao kandidat SDP-a pobijedio HDZ-ovu Borjanu Krišto, a izvršna vlast u Federaciji BiH uspostavljena je bez HDZ BiH.

"Vjerovali su da ćemo se pokolebati poslije ovih zadnjih izbora, no razočarali su se na kraju. Mi smo danas i granica Europske unije. Oni koji su to mislili podcijeniti dobili su odgovor hrvatskog naroda u svakom mjestu gdje smo do sada bili. Ne sumnjajmo da ono razočaranje koje će oni doživjeti 12. listopada neće moći sakriti. Oni će opet nešto pokušati do tada i zato je važno da naš odgovor bude jači nego što bi to bilo na uobičajenim izborima", kazao je Čović na predizbornom skupu u Ljubuškom pozivajući Hrvate na što masovnije sudjelovanje u glasovanju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene