Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milorad Dodik

'BiH kao država moguća samo ako se dogovore sva tri naroda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je u intervjuu za beogradski dnevnik 'Politika' da je BiH kao država moguća samo ako je rezultat sporazuma Srba, Bošnjaka i Hrvata.

'Bosna i Hercegovina je normalna država samo onoliko koliko je moguća, a moguća je samo ako je rezultat sporazuma triju naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata. Dakle, BiH koja bi se pravila na komoditetu bilo kojeg naroda i ignorirala ostala dva apsolutno je nemoguća. Nemoguća je i nametnuta BiH', poručio je Dodik. Arogancija visokih predstavnika, koji su nametali zakone, na što nemaju pravo ni po Daytonskom sporazumu ni na temelju tzv. bonnskih ovlasti, destabilizirala je političke odnose u BiH, ocijenio je premijer RS-a. Govoreći o stajalištu Republike Srpske u obrani Daytonskog sporazuma, Dodik je kazao kako ono neće biti pomijenjeno iako je svjestan da postoje krugovi koji, kako je ustvrdio, kad god se žele obračunati s malim zajednicama i njihovim predstavnicima, posežu za medijskim sotoniziranjem i kriminaliziranjem ljudi koji su na čelu tih zajednica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jeste li ga osjetili? Potres kod Ogulina, osjetio se i na području Zagreba i BiH: "Dobro je zatreslo..." Preminuo rudar u rudniku Mramor kod Tuzle Neizmjerna tuga Akcija spašavanja završila tragično: Iz rudnika Mramor izvučeno tijelo rudara

Na pitanje o tvrdnji bošnjačkih vođa da je Daytonski sporazum zaustavio rat, ali i donio nepravedan mir, Dodik je kazao kako je činjenica da je Dayton zaustavio rat te da je Aneks 4, odnosno Ustav BiH, koji je kao sporazumna strana potpisao RS, definirao dvoentitetsko unutarnje ustrojstvo države. 'Negirajući tu činjenicu, negira se BiH. Mi tvrdimo da su institucije koje su uspostavljene Daytonom legalne i legitimne, da imaju svoj kapacitet i procedure i da se to mora poštivati. Mi ništa drugo i ne tražimo', navodi Dodik.

On ističe kako jedino predstavnici RS-a, kao legalisti, brane izvorna načela Daytonskog sporazuma, te da se napadi na RS 'umataju' u priče o tome da su nužne reforme kao uvjet za razvoj i napredak BiH. Prema njegovim riječima, iako su institucije RS-a prihvatile Daytonski sporazum, u njemu je odbojnost prema sporazumu bila velika, dok su Bošnjaci tada bili apsolutno za nj. 'Sad je obrnuto. Mi smo poslije razumjeli da je to dobra prilika da zastupamo svoje interese i zato ne kanimo ugroziti taj sporazum i mir. A Bošnjaci, koji su u međuvremenu shvatili da preko Daytona neće doći do onakve BiH kakvu su željeli - centralizirane države bošnjačkog naroda - sada govore da je on luđačka košulja. Ako je to točno, onda je BiH luđačka zemlja', kazao je premijer RS-a.

Osvrnuvši se na reakcije na njegovu izjavu o zločinu u Tuzli, u kojoj niječe da su ga počinili Srbi, Dodik je rekao kako postoje nalazi koji se razlikuju od sudskih verzija po kojima su Srbi krivi za njih te se založio da te zločine vještače neovisni strani stručnjaci. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene