Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Hrvatske stranke oprezne oko dogovora Silajdžića i Dodika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovor o reformi policije u BiH što su ga postigli bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik naišao je na rezerve hrvatskih stranaka u BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić u izjavi koju u subotu prenose tiskovine u BiH, izrazio je rezerve glede Protokola o reformi policije što su ga potpisali najutjecajniji srpski političar Dodik i bošnjački Silajdžić. "Ako bi to ličilo na neki dogovor dvojice protiv trećega, onda će sigurno naići na žestok odgovor s naše strane", rekao je Ljubić.

Pročitajte i ovo Lampioni ispred sjedišta Domovinskog pokreta - 1 Jasna poruka Netko je zapalio lampaše ispred sjedišta Domovinskog pokreta Preminuo rudar u rudniku Mramor kod Tuzle Neizmjerna tuga Akcija spašavanja završila tragično: Iz rudnika Mramor izvučeno tijelo rudara

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota je izjavio kako dogovor o reformi policije mora biti prihvatljiv za sve strane. "O protokolu Dodika i Silajdžića očekujemo očitovanje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH", rekao je on.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić otvoreno je kritizirao protokol Silajdžića i Dodika. Po Tihićevim riječima tim protokolom zadržavaju se dosadašnje nadležnosti policije Republike Srpske i ne stvaraju se policijske regije u BiH koje bi prelazile međuentitetsku granicu.

Visoki predstavniku BiH Miroslav Lajčak više je puta upozorio kako je 30. rujna ove godine krajnji rok za dogovor o reformi policije želi li BiH ispuniti uvjete za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, koji se smatra prvim korakom neke zemlje za uključivanje u Uniju.

Sporenja o reformi policije u BiH traju već tri godine jer se politički čelnici Republike Srpske protive prijedlozima o stvaranju policijskih regija koje bi prelazile međuentitetsku granicu tvrdeći kako bi takvo rješenje bilo uvod u nestanak Republike Srpske.

Politički dužnosnici iz Federacije BiH, pak, zauzimaju se za stvaranje policijskih regija koje bi prelazile granicu između dvaju bosanskohercegovačkih entiteta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene