Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjenjena trasa

BiH: Autocesta posvađala ministre, optužbe i prema IGH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U susjednoj Bosni i Hercegovini kod vladajućih nesporazum zbog trase autoceste kroz Hercegovinu, točnije koridora 5C. Bošnjački ministri izglasali su da se trasa promijeni pa hrvatski bojkotiraju rad u Vladi Federacije.

I prije početka gradnje autocesta kroz Hercegovinu stvarala je probleme. Mjesta Blagoj i Počitelj nedaleko od Mostara bila su sporna. 'Oni jednostavno ovu trasu koju su nacrtali, ovo ni najveći zločinci ne bi uradili', rekao je Nihad Jašarević. I trasa je tako promijenjena. U Vladi je prevagnuo glas bošnjakih ministara. Hrvatski zbog toga bojkotiraju, a bošnjački ih optužuju da su prodajom zemlje kraj prethodne trase milijune željeli staviti u džep. 'Ja mislim da je to vrhunac zlonamjernosti, znači kad nemaš argumenata onda to radi. Da sam zločest čovjek ja bih mogao postaviti kontra pitanje: je li to oni što hoće da se promijeni trasa, možda su oni pokupovali tamo', rekao je Vjekoslav Bevanda, hrvatski ministar financija FBiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirao događaje u BiH Picula: BiH ruše nacionalizmi dva naroda, hrvatsko pitanje je otvoreno Slika nije dostupna Pokazala anketa BiH: Većina Hrvata bi treći entitet, a čak dvije trećine Srba odcjepljenje

IGH odbacuje navode

No, optužbe idu i na račun hrvatskog projektanta tvrtke IGH da je nezakonito projektirao trasu koridora 5C kako bi pogodovao tamošnjim političarima. 'Odbacujemo takve neutemeljene i neistinite navode. Nikakvog službenog prigovora od strane investitora nije bilo, a nije ga ni moglo biti, jer mi sve radimo u skladu s pravilima struke. Stručna gledišta smo spremni braniti u svakom pogledu, ali se nismo spremni upuštati u političko - medijske igre susjedne nam države', stoji u priopćenju. Kako bilo, promijenjena autocesta, prema odluci ministara, trebala bi ići istočnije od Neretve i zaobići naselja u kojima su većina Hrvati. Izmjena projekta, prema nekima, bit će i desetak milijuna skuplji posao, a i trajat će duže, barem dvije godine. Unatoč Vladinoj odluci, zadnju riječ će ipak imati federalni Parlament.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene