Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantno

U vojsci ISIL-a nalazi se oko 300 državljana BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Bosne i Hercegovine u Siriju je otišlo oko 300 islamista koji su se spremni žrtvovati kao pripadnici radikalne islamističke islamističke organizacije koja sebe naziva vojskom Islamske Države Iraka i Levanta.

Analitičari iz područja terorizma koji su okupljeni oko organizacije 'Terrorism Research and analysis consurtium' (TRAC) smataju da je iz BiH u Siriju otišlo oko 300 islamista, svi su se spremni žrtvovati kao pripadnici radikalne islamističke organizacije. Koliko se bosanskohercegovačkih islamista vratilo sa sirijskog ratišta, a koliko ih se priklučilo zloglasnim silama ISIL-a koji svoj kalifat šire na Irak, podatak je kojeg obavještajne službe u BiH još nemaju. Prema posljednjim informacijama, na ratište u Siriju otišlo je više od 140 državljana, ali smatra se da je ta brojka još i veća. 

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Trenutačni cilj ISIL-a je zauzimanje Iraka i povrat Sunitske dominacije u većinski Šijitskoj državi. Dragovoljci se regrutiraju iz cijelog svijeta pa tako iz BiH, a veliki utjecaj ima Sunitski kler koji stalno potpiruje ugroženost Sunita nad Šiitima. 

Veliku dozu zabrinutosti među sigurnosnim službama ne samo u BiH, već i u regiji, izazvao je samoubilački napad kojeg je izveo Emrah Fojnica(23), državljanin Bosne i Hercegovine. Emrah je već bio optuživan za pomaganje Mevlidu Jašareviću u napadu na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011. godine.

Nastanak ovog radikalnog islamističkog pokreta na prostoru Bosne i Hercegovine seže od rata kada je počeo arapski utjecaj na pojedine muslimane preko dragovoljaca koji su iz arapskih zemalja stizali u BiH, a potom dobivali i njihovo državljanstvo. 

Novačenje mladih

Opća nesređenost u državi, financijska kriza i stalni vjerski i politički antagonizmi razlozi su zbog kojih se broj selefija danas mjeri u tisućama, unatoč upozorenjima i protivljenjima Islamske zajednice. Najveći je problem u tome što se selefizma prihvaćaju uglavnom mladu, a finaciranje selefijskog pokreta podupiru Saudijska Arabija, Kuvajt i Katar. Nakon što je u Siriji izbio rat, stotine mladih selefija odlazi iz BiH kako bi se tamo borili za uspostavu šerijata i kalifatske države na prostoru Sirije, Iraka, Jordana, Libanona.

Preko društvenih mreža otvoreno pišu o razlozima odlaska na ratišta po Bliskom istoku, baš poput i Bajre Ikanovića koji je 2007. godine osuđen za terorizam. Bosanskohercegovačkoj javnosti poznat je po tome što je bio predvodnik selefijskog pokreta u Hadžićima, a za terorizam je optužen zajedno s Mirsadom Bektaševićem i Abdulkadirom Cesurom. Kod optuženih je 2005. godine pronađen eksploziv, samoubilački pojasevi i videokazete s bombašima samoubojicama. (VLM)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene