Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspio pokus

Biglu presadili pola lica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovi psi meta su mnogih pokusa u potrazi za rješenjima nekih od najvećih ljudskih problema. Tako je i maleni Wing Wen dao nešto za znanost. On je naime prvi pas na svijetu s transplantiranim licem.

Ovaj je pas dobio novu kožu, uhu i vjeđe, s psa donora, koji je zbog prve ovakve transplantacije na psu, morao umrijeti. Bigl Wing Wen, uspješno se oporavlja u Kini, a on je jedan od pasa na kojima se istražuje mogućnost transplantacije lica s čovjek na čovjeka, prenosi The Sun. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi put se obrijao Pogledajte kako izgleda čovjek kojem su transplantirali lice Slika nije dostupna Presađivanje udova i lica Prvi put trostruka transplantacija udova, pacijent dobio dvije ruke i nogu

Operacija je obavljena prije dvije godine, a plastični kirurg Zhen Shengwu koji je operaciju vodi, kaže kako se nada da će ovim uspjehom privući bogate ulagače da sudjeluju u daljnjim istraživanjima mogućnosti u transplantacijama lica.

'Wing je u dobrom zdravstvenom i psihičkom stanju nakon uspješne operacije. Brzo se i dobro oporavio a mnogi koji su ga vidjeli pomislili su da je rođen s takvim licem. Razlika se može vidjeti na ušima, jer njegovo prirodno uho visi, a ovo drugo transplantirano stoji prema gore', rekao je Zhen Shengwu.

Šest mjeseci nakon operacije biglovim očima potpuno se vratio osjećaj vida.

'Kada mu približite prst lijevom oku trepnuo bi ili bi ga zatvorio. To znači da živci na transplantiranom licu dobro rade', dodaje Zhen Shengwu.

Znanstvenici su oduševljenim rezultatima novim pokusa na ovim psima, jer kako kažu budući da je pseće lice jako slično ljudskom, dobra je referenca za buduće operacije na ljudskom licu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene