Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

Biden putuje za Poljsku, Zelenski o obrani Bahmuta: "Branit ćemo ga, ali ne po svaku cijenu"

Volodimir Zelenski i Joe Biden 4
Volodimir Zelenski i Joe Biden 4 Foto: Afp
Američki predsjednik Joe Biden putuje za Poljsku. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina nastavlja braniti Bahmut, grad u istočnoj regiji Donjeck kojeg Rusi već mjesecima pokušavaju osvojiti.

Američki predsjednik Joe Biden putuje za Poljsku, uoči obljetnice ruske invazije na Ukrajinu. Biden će u Varšavu stići sutra te će se susresti s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Biden će se sastati i s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim. Razgovarat će o povećanju prisutnosti američkih trupa u zemlji.

Britanski obavještajci navode da će Rusija proglasiti da je zauzela istočni ukrajinski grad Bahmut na obljetnicu invazije neovisno o činjenicama na terenu, objavilo je britansko ministarstvo obrane u najnovijem izvješću.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u nedjelju u telefonskom razgovoru s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem da će poduprijeti njegov mirovni plan "na međunarodnoj pozornici".

Macron je "ponovno potvrdio svoju opredijeljenost za mirovni plan u deset točaka koji je predložio predsjednik Zelenskij i uvjerio ga da će poduprijeti tu inicijativu na međunarodnoj pozornici tijekom idućih diplomatskih događanja", istaknula je Elizejska palača.

Zelenskij je pak na Twitteru pohvalio "nastavak prijateljskog dijaloga" s Macronom i potvrdio da su razgovarali o "provedbi mirovnog plana".

Ovaj telefonski razgovor dogodio se nakon intervjua koji je francuski predsjednik dao za Journal du Dimanche, Figaro i France Inter, u kojemu je rekao da želi "poraz" Moskve u Ukrajini, upozorivši ipak na one koji "prije svega žele zgaziti Rusiju".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina nastavlja braniti Bahmut, grad u istočnoj regiji Donjeck koji Rusi već mjesecima očajnički pokušavaju osvojiti. Ukrajinski dužnosnici procjenjuju da je u gradu nakon višemjesečne ruske opsade i strašnih razaranja ostalo manje od 5000 civila.

U intervjuu za talijanski dnevni list Corriere Della Serra, Zelenski je rekao: "Rusi su ga potpuno razorili. Za nas je važno ga obraniti, ali ne po svaku cijenu, ne ako će svi umrijeti", izjavio je. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene