Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči referenduma

Bez mača i kilta doveo ih blizu neovisnosti: Sada je Škotima uputio otvoreno pismo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alex Salmond poručio je Škotima da ne dopuste da im prilika koju su dobili isklizne kroz prste.

Alex Salmond uoči referenduma za neovisnost pozvao je Škote da iskoriste povijesnu priliku i 'probude se na prvi dan bolje zemlje'. Naciji je uputio otvoreno pismo u kojem je naveo da će referendum biti najmoćniji trenutak koji će milijuni Škota ikada imati. U četvrtak će odlučiti hoće li ostati u Velikoj Britaniji ili će postati neovisna država, piše scotsman.com. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Referendum o samostalnosti Danas je dan odluke! Slika nije dostupna Neizvjesno do kraja Sutra je dan odluke: 'Ignorirajte sve očajnije i apsurdnije strašne priče'

Salmond je naveo da se Škotska zauvijek promijenila tijekom trogodišnje rasprave o referendumu, koja će kulminirati tijekom sutrašnjeg povijesnog glasovanja.

'Radi se o uzimanju budućnosti u vaše ruke', poručio je Škotima Salmond i dodao da ne smiju dopustiti da im ova prilika isklizne kroz prste.

Netko je ovo zaista pitao: 'Ako Škotska postane neovisna, hoće li JK Rowling postati kraljica?'

Završni govor uoči referenduma na kojem će nacija donijeti najvažniju odluku u posljednjih 300 godina prvi ministar održat će večeras. Bez obzira na ishod refrenduma, Škotska, poručio je, više nikad neće biti ista.

'Ono što je iskrsnulo u ovoj kampanji je nešto jako novo. Promijenilo je Škotsku zauvijek. Susreo sam se s tim u svakoj zajednici koju sam posjetio posljednjih tjedana. Povjerenje. Vjerovanje. Osnaživanje. Shvaćanje da ako naporno radimo, Škotska može biti globalna priča o uspjehu. Svjetionik gospodarskog rasta i prvak socijalne pravde. To smo mi kao narod', poručio je. Što se njega tiče, rekao je, može tražiti jedino da svatko odluku donose čiste savjesti.

Škotski referendum: Škoti koji su promijenili svijet

Na referendumu se očekuje odaziv od 80 posto, što znači da će glasati više od 3 milijuna birača. Salmondovo pismo za cilj ima utjecati na još uvijek neodlučne birače.

Škotski referendum: Alex Salmond - bez mača i kilta Škotsku doveo blizu neovisnosti

Alex Salmond ne vitla mačem i rijetko nosi kilt, ali svejedno je svoju zemlju doveo bliže neovisnosti od bilo kojeg škotskog ratnika.

Najčešće odjeven u poslovno odijelo, vođa Škotske nacionalne stranke, prepreden, šarmatan i uporan, godinama je gradio pokret za neovisnost. Vrhunac tog nastojanja bit će u četvrtak kada će Škoti odgovarati na referendumsko pitanje: 'Jeste li za to da Škotska bude neovisna država?'.

Glas 'za' značio bi veliku osobnu pobjedu za škotskog prvog ministra, ali čak i ako izgubi, ankete sugeriraju da će poraz biti tijesan.

Umjesto da ga poraz pomete s političke pozornice, Salmond će i dalje imati veliku ulogu, posebno kada će trebati pritiskati britanske stranke da održe obećanje biračima o davanju većih ovlasti Škotskoj u zamjenu za ostanak u Britaniji.

Salmond je dostigao veliko vodstvo u anketama kakvo je tabor 'ne' imao još prošli mjesec, pridobivši mnoge Škote obećanjem o prosperitetnoj budućnosti u neovisnoj državi, slobodnoj od upletanja londonske političke elite.

'Velika Britanija je na rubu raspada'

'Iako izaziva podjele na mnogo načina, jer može ljude odbiti jednako koliko ih može pridobiti, oni koji su s njim spremni su ga slijediti i slušati do zapanjujućih razmjera', kaže David Torrance, autor Salmondove biografije.

Kritičari i protivnici optužuju ga za verbalno nasilje i ušutkivanje oporbe te za davanja lažnih obećanja o 'zemlji meda i mlijeka' koje nikako ne može ispuniti.

Optužuju ga da je domoljublje zamijenio uskim nacionalizmom, a Salmond, kojeg zovu 'Wee Eck' (Mali Alex), odgovara: 'Ovo nije osobno, ovo nije stranačko, ovo je za budućnost zemlje, ovo je za napredniju i bogatiju Škotsku'.

Salmond je oštrouman, razgovjetan, duhovit. Časopis Spectator, bastion engleskog konzervativizma, imenovao ga je političarem godine 2011. zbog moći i popularnosti i njega osobno i njegove vlade.

Okružio se vještim suradnicima

Analitičar Peter Kellner napisao je u ponedjeljak da je Salmond bez dvojbe najvještiji voditelj političkih kampanja u Britaniji, a k tome se okružio i vještim suradnicima. 'Sve uspijeva pretvoriti u prihvatljivo i poželjno, iako često za to nema pravih dokaza', dodaje Torrance. Njegovo je remek djelo, nastavlja, što je u kampanji otklonio isprva prevladavajuće rasprave da će neovisnost odvesti Škotsku u duboku nesigurnost i odveo je na svoj teren.

Samopouzdanje koje graniči s arogancijom

Salmond je rođen na Silvestrovo 1954. godine. Studirao je ekonomiju na prestižnom sveučilištu St. Andrews, koje je bilo popularno među engleskim studentima gornje klase. Kasnije će ondje studirati i princ William. Pridružio se SNP-u još kao student, baš u vrijeme kad se politički krajolik u Škotskoj počeo mijenjati zahvaljujući početku eksploatacije nafte u Sjevernom moru, što je Škotskoj dalo vjerodostojnu financijsku potporu za eventualnu neovisnost. Poslije fakulteta zaposlio se u Royal Bank of Scotland.

Bivši kolege opisuju ga kao kompetitivnog radoholičara. Jedan je rekao da ima nevjerojatno samopouzdanje koje graniči s arogancijom, drugi da zna biti nagao i oštar. No, s vremenom je postao mekši i pomirljiviji. Godinama je pisao kolumnu za škotske novine i tako se povezao s običnim ljudima.

Krajem osamdesetih vlada Margaret Thatcher donosi odluku o novom fiksnom porezu i uvodi ga u Škotsku godinu prije nego u ostatku Britanije, što je izazvalo buru nezadovoljstva i ujedinjenje u oporbi prema Londonu. Salmond je tada ugrabio priliku i došao na čelo stranke i etablirao se kao moderan, socijaldemokratski i proeuropski lider.

Godine 1999. ponovno je uspostavljen škotski parlament, prvi put od ulaska u uniju s Engleskom 1707. godine. Salmond je iskoristio opće nezadovoljstvo vladavinom laburista, kojima je Škotska tradicionalno uporište, i na izborima 2007. ih pobijedio za jedno parlamentarno mjesto. Tada je postao prvi škotski premijer na čelu manjinske vlade. Četiri godine poslije SNP na izborima pobjeđuje apsolutnom većinom.

Za neuspjehe krivnju svalio na London

Sebi je pripisao zasluge za mnoge škotske uspjehe, a za ono što je bilo neuspješno krivnju je svalio na London. Kritičari kažu da SNP nije ispunio mnoga obećanja iz kampanje za izbore 2011. Ali jest ono da će provesti referendum o neovisnosti.

Salmond igra na populističku kartu, ali jedan takav potez obio mu se o glavu. Prošle je godine optužen za jeftine trikove jer je razvio škotsku zastavu u Wimbledonu kada je Škot Andy Murray postao prvi Britanac koji je osvojio turnir u 77 godina. Ali je zato dočekao na 'volej' premijera Davida Camerona kad je ovaj prošli tjedan pozvao škotske birače da ne glasaju za neovisnost samo zato jer ne vole "proklete torijevce".

'Ja se ne moram pretvarati da govorim jezikom naroda', odgovorio mu je Salmond. 'Ja znam što narod govori'. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene