Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostao bez većine

Berlusconi rekao da neće dati ostavku, pa dionice opet pale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Berlusconijeve tvrdnje da neće dati ostavku, dionice su ponovno pale, što samo pokazuje koliko tržišta žele njegov odlazak, piše Reuters.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi, pod golemim pritiskom međunarodnih tržišta i pobunjenika u vlastitoj stranci, igra na posljednju kartu ne bi li zadržao vlast i opovrgava tvrdnje da će podnijeti ostavku.

Pročitajte i ovo Pogreb Silvija Berlusconija - 4 Pokopan Berlusconi FOTO Podjele i na dan pogreba: "Bio je čovjek sa željom za životom, željom za ljubavi" Silvio Berlusconi - 1 u 87. godini Preminuo je Silvio Berlusconi, zločesti dečko talijanske politike

Vijesti o mogućoj ostavci snažno su odjeknule i ojačale tržišta dionica i vladinih obveznica. Ta su tržišta bila pogođena talijanskim političkim rasulom koje je znatno pogoršalo ukupnu krizu eurozone. Ali nakon opovrgavanja glasina, dionice su opet pale.

Giuliano Ferrara, urednik lista Foglio i nekadašnji ministar kojega smatraju izuzetno bliskim Berlusconiju, na svojoj je internetskoj stranici objavio: 'Jasno je da će se Silvio Berlusconi povući. To je pitanje sati, neki kažu i minuta'.

Franco Bechis, zamjenik urednika u Liberu, listu desnoga centra, na Twitteru je objavio da će 75-godišnji medijski magnat ostavku podnijeti u ponedjeljak navečer ili u utorak ujutro.

No Berlusconi je na svojem Facebooku kratko objavio: 'Glasine o mojoj ostavci neutemeljene su'.

Politički izvori kažu da je Berlusconi, koji je otišao u privatni posjet Milanu i na ručak s djecom, na sastanku čelnika svoje stranke PDL-a u nedjelju navečer čuo zahtjeve da se povuče, ali odbio ih je.

Berlusconija je danas napustilo nekoliko zastupnika iz njegove stranke PDL-a čime je navodno postala upitna njegova većina u parlamentu i mogućnosti da provede reforme za ublažavanje dužničke krize. Različite su procjene o tome koliko će ga zastupnika desnoga centra napustiti do utorka i glasovanja o javnim financijama u zastupničkome domu. Berlusconijeva poruka potencijalnim 'izdajicama' jasna je: nemate kamo, a bit ćete nagrađeni ostanete li.

Oporba lijevoga centra objavila je kako se sprema tražiti glasovanje o povjerenju vladi kojim će srušiti Berlusconija čak i ako u utorak preživi glasovanje.

Prosvjedi i nezadovoljstvo zbog mjera štednje i smanjivanja javnih financija i u ponedjeljak su nastavljeni u Italiji, gdje su zaposleni u javnom prijevozu u gotovo svim većim gradovima obustavili rad. Na prosvjedni štrajk pozvao je savez sindikata USB zbog odluke Berlusconijeve vlade o smanjenju izdataka za gradski i komunalni prijevoz. Zbog štrajka javnog prijevoza nastupili su veliki problemi i začepljenje u prometu, posebno u Rimu i Milanu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene