Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Plenković otputovao u Berlin na poziv Merkel: "Premijer ima dovoljno mudrosti da zaštiti hrvatske interese"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer otputovao je u Berlin na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel. Popodne se sastao s Hrvatima koji žive u Njemačkoj.

"Želim čuti neposredno od naših iseljenika koje su teme u ovom trenutku glavne od njihovog interesa, kako veleposlanstva i konzulati u Njemačkoj u tom smislu mogu pomoći. Sutra očekujem jedan kvalitetan sastanak s kancelarkom Merkel. Razgovarat ćemo o jačanju bilateralnih odnosa i gospodarskih veza", poručio je premijer Andrej Plenković iz Berlina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković POSLJEDNJA PRIJE IZBORA Ovo se rijetko viđa, sjednica Vlade počela na nesvakidašnji način: "Hrvatskoj su uplaćena 162 milijuna eura" Andrej Plenković analitičari o tajnim snimkama Jesu li ove snimke početak rušenja Plenkovića? "Na izmaku su snaga i živaca, ali ovo je dobro za sve nas"

Po čemu je odlazak kancelarki važan i ima li prostora za unapređenje hrvatsko-njemačkih odnosa koji posljednjih godina nisu bili na najvišoj razini, pojašnjava urednica vanjsko-političke rubrike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović.

"Ovaj službeni posjet Berlinu, službeni posjet Njemačkoj je važan zbog momentuma u kojem se odvija. Dakle, momentuma velike nesigurnosti Europe, momentumu u kojem je politika centra Europe, jedna umjerena politika Europske unije, itekako potrebna i u momentumu u kojem se čini da politike Europe, politike zemalja članica, politike centra, sve manje i manje odolijevaju naletu lijevih i desnih populizama. Naravno, razgovarat će se i o izborima u Njemačkoj iduće godine ali i o ovim drugim izborima, velikim i važnim izborima u Francuskoj.

Što se tiče bilateralnih odnosa, Njemačka je Hrvatskoj prvi vanjsko-tgrovinski partner. To je točno, oni nisu bili dobri, nisu bili na najboljoj mogućoj razini zadnjih godina ali kad su bilateralni odnosi u pitanju, u svakom slučaju treba se gledati ona sfera gdje se poklapaju njemački i hrvatski nacionalni interesi, a ne samo ona sfera koji je to samo njemački nacionalni interes, kako je dosad manje-više bilo. Mnogo je područja u kojima se hrvatski i njemački nacionalni interesi poklapaju ali ima i onih u kojima se ne poklapaju. primjerice, jedan je pristupanje Srbije Europskoj uniji. Njemački je interes da Srbija naprosto ukliže u EU, što je prije moguće. Ona neke svoje interese ostvaruje i preko Srbije i stalno pritišće Hrvatsku da tu popusti, da njezini stavovi budu minimalistički.

Smatram da Vlada premijera Plenkovića ima dovoljno mudrosti da jednom mudrom politikom pokaže svojim zapadnim partnerima, pa i Njemačkoj, da je i hrvatski interes da Srbija uđe u EU ali u svakom slučaju da pritom mora ispuniti sve uvjete koji se od nje traže. Uvjete kojima će i hrvatska zaštititi svoje nacionalne interese", kaže Petrović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene