449512
449512
449512
449512
449512

Benedikt XVI. priznao slabu točku dok je bio u Vatikanu

Papa Benedikt XVI., koji je odstupio 2013., rekao je da mu je bilo teško upravljati Vatikanom, navodi se u izvadcima iz knjige koja bi trebala biti objavljena u petak, a koje prenose talijanske novine Corriere della Sera.

 
 
 
 
Benedikt XVI (Foto: AFP)
Benedikt XVI (Foto: AFP)

"Moja slaba točka je možda nedostatak odlučnosti u upravljanju i donošenju odluka", rekao je Benedikt u knjizi naslovljenoj "Posljednji razgovori".

"Upravljanje nije moja jaka strana i to predstavlja slabost, ali ne smatram da sam bio neuspješan", kazao je bivši papa svom biografu Peteru Seewaldu.

Papa Benedikt ostat će upamćen kao prvi papa našega doba koji se odrekao svoje službe, posvetivši se životu molitve i razmišljanja, "skriven od svijeta" u samostanu.

Joseph Aloisius Ratzinger (89), koji živi povučeno u Vatikanskim vrtovima rekao je da mu je "dužnost" bila povući se s čela Rimokatoličke crkve zbog krhkog zdravlja i napornih papinskih aktivnosti.

U knjizi "Posljednji razgovori", koju su mnogi već proglasili duhovnom oporukom Benedikta XVI., prvi put u dvije tisuće godina dugoj povijesti kršćanstva jedan papa pravi bilancu svojega pontifikata i svojega života.

U njoj se spominju skandali sa svećenicima pedofilima, ljutnja zbog biskupa Richarda Williamsona koji niječe holokaust i dokumenti koji su procurili o vatikanskim intrigama. Sve je to Benedikt nazvao "teškim trenucima" svog papinstva. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se