Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka na kardinalima

Benedikt XVI. promijenio pravila, izbor novog pape se može održati ranije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa na odlasku donio je odluku prema kojoj će se izbor njegova nasljednika moći održati i ranije no što su propisivala dosadašnja pravila. Odluku o točnom datumu donijet će kardinalski zbor.

Papa Benedikt XVI. promijenio je pravila prema kojima se održava konklava, odnosno izbor novog pape, javio je Reuters. Prema dosadašnjim propisima, trebalo je proći 15 do 20 dana od odlaska pape s funkcije ili njegove smrti, no prema novim će pravilima konklavu biti moguće održati i ranije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eksluzivni intervju Prvi čovjek konklave otkriva: Tko lobira za koga i postoje li favoriti među kardinalima Slika nije dostupna Možda nije jedini Indonezijski kardinal otkazao put na konklave

>> Znate li kako Pape biraju imena i koje je najčešće?!

>> Pročitajte Milanovićevo pismo papi Benediktu XVI.

Zasad nema informacija o točnom datumu izbora nasljednika Benedikta XVI., koji je 11. veljače iznenadio svijet objavivši da se u četvrtak 28. veljače povlači s dužnosti. Odluku o datumu donijet će zbor kardinala.

'Zboru kardinala prepuštam odluku o mogućem ranijem početku konklave, ali kada svi kardinali budu prisutni [u Rimu] ili o mogućem kasnijem početku u slučaju da budu postojali ozbiljni razlozi za to', stoji u Benediktovoj odluci.

Dužnosnici u Vatikanu pojašnjavaju da su propisi izmijenjeni jer su dosadašnja pravila pisana ponajprije za situaciju u kojoj je prethodni poglavar Katoličke crkve preminuo. Ranije održavanje konklave omogućit će da Crkva dobije novog papu prije najvažnijeg kršćanskog blagdana - Uskrsa, koji ove godine pada na 31. ožujka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene