Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Semper fi

PREDATOR KOJEM PISTE NE TREBAJU Bell prezentirao najnovije moćno oružje za američke marince

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska ima novo moćno oružje od poznate kompanije Bell Helicopter. riječ je o vojnom dronu, koji neodoljivo podsjeća na Bellovu V-22 Osprey transportnu letjelicu.

Piste su prevelika zezancija, kako za održavati, tako i za obranu te još k tome zahtjevaju pogodan krajolik. Ako se pita Bell, odgovor je jednostavan - posve nova bespilotna letjelica s nagibnim rotorima na krilima. Uprava takva, nazvana V-247, premijerno je pokazana u četvrtak javnosti, medijima i stručnjacima u Nacionalnom novinarskom klubu u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Marinci u Splitu - 4 Nemaju limita Američki mornari u Splitu: "Dođemo i trošimo puno novca na kopnu jer smo dugo na moru, želimo se što više zabaviti" Američki F-16 avion se srušio Drama na nebu: Amerika digla borbene avione u lovu na mali zrakoplov. "Tlo je podrhtavalo, sve se treslo"

V-247 dron ima i ime - Vigilant (budan), a riječ je o letjelici impresivnih karakteristika i maksimalne brzine 552 kilometra na sat. Plafon leta joj je 7620 metara i može nositi između 900 i 1000 kilograma tereta. Maksimalno vrijeme leta joj je 17 sati u kontinuitetu, a maksimalan dolet impresivnih 3200 kilometara.

Bell je na predstavljanju prezentirao i misiju u kojoj Vigilant leti do cilja udaljenog 1000 kilometara, noseći 300 kilograma tereta, nakon čega nadlijeće metu nekoliko sati te se potom vraća u bazu, prenosi Popsci.com.

Ključna riječ tu je riječ "cilj", jer Vigilant nije samo izvidnički dron. Prema njegovom dizajnu, on može nositi i rakete, uključujući i ubojite Hellfire protutenkovske rakete, kao i njihove očekivane buduće zamjene. Može nositi i Mk50 torpeda, što je čini ubojitom i iznad mora.

Vigilant teži 7257 kilograma prazan i 13.380 kilograma pod maksimalnim teretom. Njegov raspon krila iznosi 20 metara, a promjer rotora propelera iznosi oko deset metara.

Dva V-247 Vigilanta mogu stati u transportni zrakoplov C-17 Globemaster, što omogućuje njihovo dostavljanje bilo gdje u svijetu.

Vigilant je otprilike duplo manji od Ospreyja, ali puno obećava. U Bellu ističu da ih mogu početi proizvoditi od 2023. godine nadalje te da su dizajnirane za potrebe američkih marinaca. Ako ovi potonji "zagrizu", bio bi to još jedan unosan posao za Bell.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene