451170
451170
451170
451170
451170

PREDATOR KOJEM PISTE NE TREBAJU Bell prezentirao najnovije moćno oružje za američke marince

  • , 23.09.2016., 16:32
  • Autor:
  • komentara

Američka vojska ima novo moćno oružje od poznate kompanije Bell Helicopter. riječ je o vojnom dronu, koji neodoljivo podsjeća na Bellovu V-22 Osprey transportnu letjelicu.

 
 
 
 
V-247 Vigilant (Foto: nationaldefensemagazine.org)
V-247 Vigilant (Foto: nationaldefensemagazine.org)

Piste su prevelika zezancija, kako za održavati, tako i za obranu te još k tome zahtjevaju pogodan krajolik. Ako se pita Bell, odgovor je jednostavan - posve nova bespilotna letjelica s nagibnim rotorima na krilima. Uprava takva, nazvana V-247, premijerno je pokazana u četvrtak javnosti, medijima i stručnjacima u Nacionalnom novinarskom klubu u Washingtonu.

V-247 dron ima i ime - Vigilant (budan), a riječ je o letjelici impresivnih karakteristika i maksimalne brzine 552 kilometra na sat. Plafon leta joj je 7620 metara i može nositi između 900 i 1000 kilograma tereta. Maksimalno vrijeme leta joj je 17 sati u kontinuitetu, a maksimalan dolet impresivnih 3200 kilometara.

Bell je na predstavljanju prezentirao i misiju u kojoj Vigilant leti do cilja udaljenog 1000 kilometara, noseći 300 kilograma tereta, nakon čega nadlijeće metu nekoliko sati te se potom vraća u bazu, prenosi Popsci.com.

Ključna riječ tu je riječ "cilj", jer Vigilant nije samo izvidnički dron. Prema njegovom dizajnu, on može nositi i rakete, uključujući i ubojite Hellfire protutenkovske rakete, kao i njihove očekivane buduće zamjene. Može nositi i Mk50 torpeda, što je čini ubojitom i iznad mora.

Vigilant teži 7257 kilograma prazan i 13.380 kilograma pod maksimalnim teretom. Njegov raspon krila iznosi 20 metara, a promjer rotora propelera iznosi oko deset metara.

Dva V-247 Vigilanta mogu stati u transportni zrakoplov C-17 Globemaster, što omogućuje njihovo dostavljanje bilo gdje u svijetu.

Vigilant je otprilike duplo manji od Ospreyja, ali puno obećava. U Bellu ističu da ih mogu početi proizvoditi od 2023. godine nadalje te da su dizajnirane za potrebe američkih marinaca. Ako ovi potonji "zagrizu", bio bi to još jedan unosan posao za Bell.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se