Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova kriza

Belgijski kralj prihvatio premijerovu ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijska vlada pala je u ponedjeljak, tri dana nakon što je premijer ponudio ostavku zbog spora o jeziku i političkim pravima, objavila je kraljevska palača.

Vlada je pala zbog prijepora između frankofonog stanovništva i Belgijanaca koji govore nizozemski zbog podjele bruxelleskih izbornih okruga, dva mjeseca prije no što Belgija treba preuzeti predsjedanje Europskom unijom. Belgijski kralj Albert II. popodne je primio u audijenciju premijera Yvesa Letermea i 'prihvatio ostavku vlade koju je premijer ponudio u četvrtak', stoji u kratkom priopćenju kraljevske palače,

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Yves Leterme odustao Belgijski kralj prihvatio ostavku premijera Slika nije dostupna Belgijski kralj Albert II. odbio ostavku premijera Letermea

Kralj je paloj vladi dao zadaću da nastavi s obnašanjem dužnosti, kaže se u izjavi. Vlada je pala nakon jednotjednog spora između flamanske većine i frankofone manjine zbog podjele izbornog okruga Bruxelles-Hal-Vilvoorde, jedine dvojezične izborne jedinice Belgije.

Većina flamanskih stranaka i javnost u Flandriji traži da se izborni okrug BHV podijeli, to jest da se tih 35 općina razdvoji od Bruxellesa, čime bi frankofono stanovništvo izgubilo prava koje sada ima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene