Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Belgija: Yves Leterme odustao od formiranja Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat za premijera Belgije Flamanac Yves Leterme odlučio je odustati od formiranja vlade radi blokade u pregovorima s frankofonim, valonskim strankama, rekao je u subotu njegov glasnogovornik, prenosi AFP.

Glasnogovornik je dodao da je čelnik flamanskih demokršćana informirati kralja Alberta II. o neuspjehu njegove misije i da će zatim govoriti u parlamentu o političkoj krizi bez presedana koja vlada zemljom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Kralj Albert II. objavio je da je prihvatio povlačenje Letermea s
njegove dužnosti formiranja vlade.

Belgija je i dalje bez vlade, blizu šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora, što je do sada najdulje u nacionalnoj povijesti. Od tada bivša vlada vodi tekuće poslove.

Povlačenje Letermea se zbiva nakon što nije uspio dogovoriti s frankofonim strankama s kojima je trebao sastaviti vladu, posebice u pogledu programa reformi belgijskih institucija u smjeru veće autonomije Flamanaca.

On je u petak navečer postavio ultimatum flamanskim i valonskim strankama, njih četiri, s kojima je pregovarao o osnivanju koalicijske vlade postavivši im tri precizna pitanja kako bi testirao njihov odnos glede zahtjeva Flamanaca za većom autonomijom u odnosu na Valonce.

Ta kriza i sve veći zahtjevi za neovisnosću Flamanaca, koji u Belgiji predstavljaju većinu od 60 posto stanovništva, izazivaju strahovanja od rasula kraljevstva osnovanog 1830.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene