Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Belgija o neovisnosti Kosova nakon rasprave na Vijeću EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgija će se izjasniti o proglašenju neovisnosti Kosova nakon rasprave na Vijeću Europske unije u ponedjeljak u Bruxellesu, izjavio je u nedjelju belgijski ministar vanjskih poslova Karel De Gucht.

"Priznanje spada u nacionalnu nadležnost, ali je i dio šireg
europskog konteksta. Stoga će se Belgija o tome izjasniti tek nakon sutrašnje rasprave" u Vijeću EU-a, istaknuo je De Gucht u priopćenju.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Aleksandar Vučić "Svjetski sukob preko naših leđa'' Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?" Slika nije dostupna Priština: Srbi prosvjeduju protiv neovisnosti Kosova

U ponedjeljak se sastaju ministri vanjskih poslova EU-a koji bi trebali "primiti na znanje" proglašenje neovisnosti. Europska unija kao takva ne može priznati neovisnost nove države, jer je to u isključivoj nadležnosti država članica. Prema najavama, većina država članica EU-a trebala bi priznati Kosovo odmah ili vrlo brzo nakon proglašenja neovisnosti. Cipar i Rumunjska već su najavili da neće priznati neovisnost Kosova, dok Grčka, Španjolska, Slovačka i Bugarska imaju određene rezerve i vjerojatno će im trebati duže vremena da to priznaju.

"Ovo proglašenje neovisnosti jedna je od etapa u raspravi koja se već dugo vodi o pitanju statusa Kosova. Treba ustvrditi da status quo više nije bio održiv", ističe belgijski šef diplomacije i dodaje da je "od ključne važnosti osigurati stabilnost i sigurnost u regiji".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene