Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IS je poslala teroriste u Europu

OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE: Teroristi planiraju napade na europskim plažama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da je IS poslao više boraca u Europu i Belgiju, rekao je u utorak državni koordinacijski centar za analizu prijetnji, četiri tjedna nakon napada na glavni grad za koji je odgovornost preuzela ta ekstremistička skupina.

Njemački list Bild objavio je da bi europske plaže, a posebno one u Italiji, Španjolskoj i na jugu Francuske, mogle biti meta bombaša-samoubojica. Pozivaju se na informacije obavještajne službe Njemačke, odnosno Italije koja je dobila informaciju da teroristi planiraju napade na turističke resorte u Europi. Navodno se strahuje da bi se teroristi mogli prerušiti u prodavače koji nude različite stvari na plažama.

Jedan neimenovani njemački obavještajni dužnosnik je za Bild rekao da je moguće da tzv. Islamska država planirajući napade na plažama osmišljava  novu dimenziju terorističkih napada.

Pročitajte i ovo Belgijski premijer Alexander De Croo Izbori su u lipnju Belgija istražuje moguću umiješanost Rusije u europsku izbornu kampanju Borci ISIL-a prijetnja europi Islamska država poziva borce da iskoriste rat u Ukrajini za nove napade: "Dok ne izgore križari i raspadnu se njihovi teritoriji"

U Španjolskoj u Mallorci je danas uhićen jedan muškarac koji se sumnjiči za suradnju s Islamskom državom, prenosi

Belgija upozorava na veći broj pripadnika IS-a u Europi

Čini se da je IS poslao više boraca u Europu i Belgiju, rekao je u utorak državni koordinacijski centar za analizu prijetnji, četiri tjedna nakon napada na glavni grad za koji je odgovornost preuzela ta ekstremistička skupina.

Vlasti vjeruju da je istraga o napadima 22. ožujka, koja je rezultirala mnoštvom uhićenja, dovela do razbijanja ćelije odgovorne za bombaške napade.

Međutim opasnost ostaje, rekao je ravnatelj centra za analizu prijetnji (OCAM) Paul Van Tigchelt, na konferenciji za novinare a navodi ga novinska agencija Belga.

On je rekao da je centar primio informaciju o tome da je IS rasporedio više pripadnika u Europi. Trenutno nije dostupno više podataka.

OCAM, koji neovisno određuje stupanj prijetnje u Belgiji, odlučio je da treba ostati na razini 3, što je stupanj manje od najviše razine prijetnji.

On znači moguću i vjerojatnu prijetnju. Napadi 22. ožujka, u bruxelleskoj zračnoj luci i postaji podzemne željeznice, odnio je 32 života. (Hina/N.C.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene