Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mi biramo gdje i kada'

Obama: SAD će 'odgovoriti' na informatički napad Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik barack Obama u petak je najavio da će SAD odgovoriti Sjevernoj Koreji koju optužuje za veliki informatički napad na filmski studio Sony.

"Prouzročili su veliku štetu i mi ćemo na to odgovoriti. Naš odgovor će biti srazmjeran (njihovom napadu), a dogodit će se onda i ondje gdje mi to izaberemo", rekao je američki predsjednik na tradicionalnoj konferenciji za novinare za kraj godine u Bijeloj kući.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti

Također je napomenuo da je Pjongjang sam izveo napad. Sjeverna Koreja odbacila je svaku umiješanost u taj incident.

"Nemamo nikakvih naznaka da je Sjeverna Koreja djelovala u suradnji s nekom drugom zemljom", ustvrdio je.

Uputio je i kritiku studiju Sony koji je, po njegovom mišljenju, "pogriješio" kad je odustao od prikazivanja filma "Innterview koji ubija".

"Da, smatram da su pogriješili", odgovorio je Obama na novinarsko pitanje odluci Sonyja da povuče satirični film nakon što su brojne TV postaje odbile njegovo prikazivanje.

Obama još jednom iznenadio priznanjem!

"Ne smijemo imati društvo u kojem neki diktator koji se nalazi tamo negdje može nametnuti cenzuru tu u SAD", naglasio je.

"Kuba će se promijeniti, to se ne može spriječiti, ali ne predviđam da će se te promjene dogoditi preko noći", kazao je Obama, dodavši da će "svom snagom" nastojati u američkom Kongresu postići ukidanje polustoljetnog embarga prema toj komunističkoj zemlji.

"Ne možemo jednostrano ukinuti embargo, jer je to određeno zakonom. Trebat će provesti cijeli postupak tijekom kojeg će to Kongres uspjeti progutati. Postoji potpora našem novom pristupu u obje stranke, ali isto tako ima i protivnika na obje strane", kazao je Obama.

Američki predsjednik naglasio je da zasad nije u planu ni nujegov posjet Kubi ni posjet kubanskog predsjednika raula Castra SAD. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene