Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prozvao njihovog vođu

Obama republikancima: Opsjednuti ste rušenjem Obamacarea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je rekao da su republikanci opsjednuti rušenjem njegove zdravstvene reforme i pritom izravno prozvao njihova vođu Johna Boehnera te ih optužio za paralizu vladinih ustanova koja će biti tim gora što dulje bude trajala i koja će naštetiti cijelom svijetu.

Boehner, predsjednik Predstavničkog doma u kojem republikanci imaju većinu, neće dopustiti glasovanje o proračunu i ukinuti blokadu jer ne želi razbjesniti "ekstremiste" u svojoj stranci, rekao je Obama u Rockvilleu (savezna država Maryland), prenose agencije.

Financijska blokada vladinih ustanova i agencija traje od utorka, 1. listopada, kada je nastupila nova fiskalna godina jer zastupnici nisu izglasali proračun.

Jedini razlog što je vlada u blokadi jest "republikanska opsesija" rušenjem povoljnog zdravstvenog sustava, rekao je predsjednik i zatim poručio da je on jednako uporan u obrani toga zakona, javlja Reuters.

"Republikanska opsesija zdravstvenim zakonom čini se jedina je stvar koja Republikansku stranku drži na okupu", poručio je Obama u govoru na gradilištu.

>> SAD: Bez pomaka u rješavanju proračunske krize

Predstavnički dom nudio je privremeno financiranje savezne vlade od ponedjeljka, ali samo ako se na godinu dana odgodi primjena tog zakona, popularno zvanog Obamacare. Senat, u kojem su pak demokrati u većini, to je odbio i proračun nije izglasan.

Ako se nastavi američka financijska blokada "cijeli će svijet imati problema", rekao je Obama u Rockvilleu te poručio "Izglasajte (proračun), zaustavite tu komediju i okončajte tu paralizu", javlja agencija AFP.

Zbog blokade, stotine tisuća vladinih dužnosnika na prisilnom su neplaćenom dopustu.

"Jedina stvar koja paralizira državu, jedina stvar koja priječi ljude da se vrate na posao (...) jedina stvar koja priječi da se to dogodi u idućih pet minuta jest ta što John Boehner ne želi odobriti glasovanje" (o proračunu), "jer se ne želi ograditi od ekstremista u svojoj stranci", rekao je Obama, prenosi AFP.

Boehner je izrazio žaljenje što predsjednik ne želi pregovarati. Republikanski zahtjev odgode primjene Obamacarea doživljen je kao napad na najvažniju reformu predsjednika Obame još od njegova prvog mandata. Taj zakon je donesen 2010., a jedna faza u njegovoj provedbi nastupila je u utorak, no republikanci ga ne žele financirati.

Zbog Obamacarea republikanci su zaprijetili da će blokirati i donošenje odluke o podizanju granice američkog zaduživanja, o čemu Kongres treba glasovati do 17. listopada, a ako ni to ne izglasa SAD neće biti likvidan od toga datuma, što bi bio presedan.

Obama je u Rockvilleu u četvrtak ponovio da neće podleći "ucjenama" republikanca i isključio je pregovaranje o plafonu zaduživanja jer bi to američko gospodarstvo ponovno bacilo u recesiju.

"Ako mi zabrljamo, svi će stradati. Cijeli će svijet imati problema", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Slika nije dostupna Radnici na čekanju NASA na 55. rođendan ostala bez novca i gotovo prestala s radom

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene