Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održao konferenciju za novinare

Obama: Obavještajne službe su spasile nevine živote!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama održao je konferenciju za novinare i objavio promjene u radu obavještajnih službi kako bi se pojačao nadzor nad prikupljanjem podataka.

Obama je odmah na početku istaknuo kako je širenje nuklearnog oružja samo povećalo potrebu za prikupljanjem podataka. 'Dok se neki sumnjaju u legitimnost špijuniranja neprijateljskih država, pojedinci djeluju i to je prijetnja', kazao je Obama te se spomenuo napade u rujnu 2001. godine.

'Obavještajne službe su spriječile više napada i spasile nevine živote i to ne samo u SAD-u, već i u cijelom svijetu', kazao je Obama te nastavio o razvoju tehnologije. 'Tehnološki napredak je doveo do toga da su informacije nadohvat ruke. Ipak, pohranjivanje podataka omogućuje i zloupotrebu', poručio je i dodao kako je poanta da se dobiju informacije koje nisu javno dostupne te da je on sam zadržao 'zdrav skepticizam' prema američkim programima nadzora i nakon što je postao predsjednik.

Kazao je i da bi bilo katastrofalno da se obavještajnim službama dogode propusti i da se ponovi napad poput onoga u rujnu 2001. godine. U tom bi se slučaju, kaže, tražilo objašnjenje zbog čega obavještajne službe nisu 'povezale stvari'. Kazao je i da su obavještajne službe napravile pogreške, ali da su ih i ispravile.

Rekao je da se ništa ne može preko noći, ali da želi da američki narod zna da je njegova administracija provela 'jako puno sati' koncentirrajući se na reforme. Dodao je i da nema posebnog razloga zbog kojeg pametni telefoni nisu dopušteni u Bijeloj kući.

S osmjehom na licu se osvrnuo i na zemlje koje su 'glasno prosvjedovale protiv američkog programa, a i sami od obavještajnih službi traže informacije o SAD-u'. Također, naglasio je da bi svi oni koji su kritizirali NSA trebali znati da SAD kao svjetska supersila ima posebne odgovornosti.

Dodao je i da SAD ima prave neprijatelje i da se suočava s prijetnjama te da upravo obavještajne službe 'igraju ključnu ulogu' u suočavanju s njima i da to zahtijeva da američka vlada prikuplja određene podatke.

Nakon uvoda, Obama je počeo iznositi promjene u radu obavještajnih službi. 'Reforme koje danas predlažem trebale bi Amerikancima uliti veće povjerenje glede zaštite njihovih prava, iako će obavještajne i sigurnosne službe i dalje zadržati metode koje su neophodne da bi bili sigurni', rekao je Obama.

Pročitajte i ovo Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnost Veća sigurnost svima Kalinić o novom sustavu za upozoravanje: "Dobar je pokušaj, ali znajući ekipu koja to radi..." Xi Jinping ima nevjerojatnu moć Xi Jinping ulazi u povijesni treći mandat, Kinezi objasnili misteriozni odlazak bivšeg vođe s ceremonije

Na listi reformi nalazi se Obamin prijedlog Kongresu da uspostavi vanjsko tijelo sastavljeno od zagovornika prava na privatnost koje bi bilo zaduženo za tajnovit Sud za protuobavještajni nadzor (FISA). Taj se sud bavi slučajevima terorizma i protivi se Obaminu prijedlogu.

Također, odredio je da obavještajne službe prestanu prisluškivati međunarodne čelnike koji im nisu neprijatelji te pozvao na poštivanje privatnosti stranih državljana.'Čelnici nama bliskih zemalja i saveznika zaslužuju znati da ću ih, ako želim imati u uvid u njihovo mišljenje o nekoj stvari, radije nazvati nego pribjeći njihovom nadzoru', dodao je američki predsjednik.

NSA dnevno prikuplja 200 milijuna poruka

Američka sigurnosna agencija NSA skupi u svijetu dnevno blizu 200 milijuna tekstovnih poruka, koje sadrže planove o putovanju, kontaktne informacije ili podatke o plaćanju kreditnim karticama, objavio je u četvrtak britanski list Guardian.

U okviru programa kodnog naziva "Dishfire", NSA skuplja "gotovo sve što može", piše Guardian, pozivajući se na informacije što ih je pronašao zajedno s televizijskom postajom Channel 4 News u materijalima koji potječu od bivšeg suradnika NSA Edwarda Snowdena koji se sada nalazi u izbjeglištvu u Rusiji.

Snowden dobio zeleno svjetlo za saslušanje u Europskom parlamentu

Dokumenti koji su na raspolaganju Guardianu pokazuju da je britanska špijunska agencija GCHQ koristila bazu podataka NSA-a kako bi pretraživala ključne podatke o komunikacijama između građana u Ujedinjenome Kraljevstvu. Sadržaji komunikacija s telefonskim korisnicima u SAD-u pritom su uklonjeni iz baze podataka, dok su brojevi telefona iz drugih zemalja, uključujući i Veliku Britaniju, ostali pohranjeni.

'Sms poruke: Rudnik zlata koji se treba iskoristiti'

Guardian navodi sadržaj prezentacije NSA-a iz 2011. godine pod naslovom: "SMS tekstovne poruke: rudnik zlata koji se treba iskoristiti" i tvrdi da je u okviru programa u travnju te godine skupljeno prosječno 194 milijuna tekstovnih poruka dnevno.

"NSA se opsežno koristila svojom ogromnom bazom tekstovnih poruka kako bi pronašla informacije o planovima putovanja ljudi, njihovim adresarima, financijskim transakcijama i drugome, uključujući i pojedince koji nisu osumnjičeni za ilegalna djela", piše u izvješću Guardiana.

Američki sudac odlučio: NSA zakonito prati telefonske razgovore!

Američki će predsjednik Barack Obama, kako je najavljeno, u petak objaviti planove reforme programa prisluškivanja NSA, što je potaknuto Snowdenovim otkrićima.

'Skupljanje podatak nije proizvoljno i nekontrolirano'

Nakon što je Snowden u lipnju otkrio medijima tajne informacije o masovnom skupljanju telefonskih podataka i drugih programa prisluškivanja, prije nego što je pobjegao u Hong Kong i nakon toga u Moskvu, množe se pitanja u javnosti o američkom špijuniranju civila i stranih dužnosnika.

Na upit o podacima što ih je objavio Guardian, NSA je priopćio: "Kao što smo ranije objavili, pogrešna je tvrdnja da je NSA-ovo skupljanje podataka proizvoljno i nekontrolirano".

Aktivnosti agencije "usredotočene su i posebno razvijene prema opravdanim inozemnim obavještajnim metama i samo prema njima, u cilju ispunjenja obavještajnih zahtjeva", priopćio je NSA, dodajući kako program Dishfire obrađuje i legalno pohranjuje skupljene tekstovne poruke ili SMS podatke.

"Budući da u okviru legalne obavještajne zadaće NSA-a mogu povremeno biti prikupljeni neki podatci iz SMS-a državljana SAD-a, postoji zaštita privatnosti za građane SAD-a u cijelome procesu korištenja, ophođenja, pohrane i širenja podataka iz SMS-a u programu Dishfire", priopćila je agencija. (Hina/S.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene