Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob zbog Sirije

Zahlađenje odnosa: Obama i Putin se niti ne gledaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama poručio je iz Sankt Peterburga da ne želi praviti analogiju s Drugim svjetskim ratom, ali kako ni u vrijeme nacističkog bombardiranja Londona u Kongresu i američkoj javnosti nije bilo popularno podržati ulazak u rat.

Američki predsjednik Barack Obama usporedio je moguću intervenciju u Siriji s napadom Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice na Srbiju 1999. Obama je kazao da je i tada takva akcija bila nepopularna među američkim građanima, ali se pokazala opravdanom.

Pročitajte i ovo Sergej Šojgu Državna izdaja Putin započeo čistku, riješio se bliskog suradnika: "Pretresi otkrili što su napravili s tajnim dokumentima" Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju

'Intervencija na Kosovu bila je veoma nepopularna, ali mislim da je na kraju bilo ispravno što je do nje došlo i međunarodna zajednica može biti zadovoljna što je zajedno u tome sudjelovala', rekao je Obama nakon summita G20 u Sankt Peterburgu, na kojem američki predsjednik nije želio ni pogledati ruskog kolegu Vladimira Putina, koji čvrsto stoji na strani režima Bašara al-Asada.

Svjestan je, rekao je Obama, da vojne intervencije Sjedinjenih Država u dalekim dijelovima svijeta nikada nisu bile popularne ni među građanima SAD-a. Istaknuo je da ne želi praviti analogiju s Drugim svjetskim ratom, ali i u vrijeme nacističkog bombardiranja Londona u Kongresu i američkoj javnosti nije bilo popularno podržati ulazak Amerike u rat. Obama je poručio da SAD mora upotrijebiti vojnu silu u Siriji.

'Ne smijemo sklapati oči pred stravičnim slikama kemijskog napada', kazao je Obama, koji za stravičan pokolj optužuje Asada. Pozvao je članove Kongresa da podrže vojnu intervenciju u Siriji, istaknuvši da Ameriku neće uvući u još jedan skupi i dugi rat.

'Ovo neće biti još jedan Irak ili Afganistan', rekao je Obama Americi i svijetu.

>> 'Njemačka neće sudjelovati u vojnoj akciji u Siriji'

Američki predsjednik pozvao je sve članove Kongresa, i demokrate i republikance, da se udruže i stanu u obranu svijeta 'koji želimo ostaviti svojoj djeci i budućim generacijama'.

Kongres se sastaje u ponedjeljak, poslije ljetnog odmora, a o razlozima za napad na Asada Obama će detaljno govoriti u obraćanju naciji u utorak.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU pozvali su jučer SAD da odgodi vojni napad na Siriju dok inspektori Ujedinjenih naroda ne objave izvješće o napadu kemijskim oružjem. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene