Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regija brzo napreduje

Ban Ki-moon pozvao BiH da ne zaostaje za susjedima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda an Ki-Moon pozvao je u srijedu vlasti u Bosni i Hercegovini, gdje je doputovao u dvodnevnu posjetu, da ne zaostaju za susjedima u procesu euroatlantskih integracija dodajući da će im Ujedinjeni narodi biti partneri na tome putu.

'Ovaj trenutak je od ključne važnosti jer regija ide k Europskoj uniji. U regiji koja brzo napreduje nitko sebi ne smije priuštiti da zaostaje na putu k euroatlanskim integracijama, a za to je potrebno jedinstvo', rekao je glavni tajnik UN-a nakon što se u Sarajevu susreo sa članovima državnog Predsjedništva BiH. Dodao je da je BiH napravila značajan napredak nakon teških ratnih razaranja.

'Demokratske promjene su teške i izazovne, ali BiH otvara novo važno poglavlje i zato je potrebno zadržati usmjerenja k zajedničkoj budućnosti, jer zajednički prioreti su euro-atlantske integracije i ekonomski razvoj', rekao je Ban Ki-Moon.

>> 'Što to bitno za današnju Hrvatsku Ban Ki-moonu prigoda nije dopustila reći?'

Pritom je istaknuo da će BiH u tome smislu imati potporu Ujedinjenih naroda kao partnera. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istaknuo je nakon susreta da je zahvaljujući potpori UN-a BiH uspjela smanjiti ratna razaranja i ostvariti razvoj, no upozorio je i na pogreške koje su rezultirale genocidom srpskih postrojbi nad Bošnjacima u zaštićenoj UN-ovoj zoni u Srebrenici u ljeto 1995. godine.
'Dogodile su se i greške koje su kulminirale genocidom u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Te greške su priznate i u izvještaju UN-a iz 1999. Te greške govore o nepravednom embargu na uvoz oružja i izjednačavanju svih strana u ratu, ali i o lošoj procjeni pokolja koji se odvijao pred očima međunarodne zajednice', rekao je bošnjački član državnog vrha BiH.

>> Ban Ki-moon sa suprugom kušao istarske specijalitete

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon u srijedu je stigao u prvi posjet BiH, a tijekom dana predviđeni su odvojeni susreti s vodstvom Parlamentarne skupštine BiH, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom te izvanredno dogovoreni susret i s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Tijekom sutrašnjeg dana u pratnji predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon posjetit će Srebrenicu gdje će odati počast više od 8.000 bošnjačkih žrtava. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene