Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Baku: Spriječen napad u blizini američkog veleposlanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Azerbajdžanske su vlasti u ponedjeljak uhitile skupinu islamističkih militanata koji su prema njihovim informacijama pripremali oružani napad u blizini zgrade američkog veleposlanstva u Bakuu, izvijestilo je u ponedjeljak ministarstvo sigurnosti te bivše sovjetske republike.

- Ušli smo u trag nekolicini osoba, pripadnika grupe vahabita. Oni su planirali teroristički napad u blizini zgrade američkog veleposlanstva u Bakuu, izvijestio je glasnogovornik ministarstva sigurnosti Arif Babajev.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Britanci su u utorak zbog mjera opreza zatvorili svoje diplomatsko predstavništvo u Bakuu, a američkoveleposlanstvo obavlja samo najnužnije poslove. 

- Veleposlanstvo nastavlja obavljati samo
najnužnije poslove, potvrdio je glasnogovornik američkog
veleposlanstva.

Ni britansko i ni američko veleposlanstvo nije komentiralo prirodu prijetnji niti su objavljene pojedinosti.

Vahabizam ili kako ga neki nazivaju salafizam, najradikalniji je dio islama. Korijeni vahabizima sežu u 18. stoljeće, kada je jedna od glavnih karakteristika islama u Saudijskoj Arabiji, odakle je potekao, bila njegova bliska povezanost s kraljevskom kućom Sauda. Vahabti vjeruju da se islam kroz stoljeća promijenio i zalažu se za povratak na tumačenje islama iz prošli vremena. Vahabizam se danas smatra
protuzapadnjačkim i protumodernističkim.

Pokret je u Saudijskoj Arabiji pokrenuo ibn Abdul Wahhab. On je smatrao da su islamu prijetnja drugi muslimani koji poprimaju lokalne običaje. Također je vjerovao da islam treba pročistiti, da se treba vratiti korijenima, Kuranu i Muhamedu.

Prema vahabizmu, islamsko se društvo mora voditi po šerijatu, islamskom vjerskom zakonu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene