Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE SE ISTRAŽUJE

Smrtonosna bakterija pronađena u vodi! CDC izdao upozorenje liječnicima:"Pripazite na simptome kod pacijenata"

Bakterija
Bakterija Foto: Getty Images
Potencijalno smrtonosna vrsta bakterije koja se prije nalazila samo u dijelovima južne Azije, Afrike ili Australije prvi je put otkrivena u uzorcima tla i vode u SAD-u, priopćili su u srijedu iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Riječ je o bakteriji koja se zove Burkholderia pseudomallei, a može dovesti do oboljenja melioidoze, koja se pokazala smrtonosnom u polovici slučajeva diljem svijeta.
No, u srijedu čini se da je došlo do obrata te je CDC izvijestio da je bakterija nađena u uzorcima tla i vode prikupljenima uz obalu Meksičkog zaljeva u državi Mississippi, otkriva NBC News.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..."

Zbog toga je izdano upozorenje svim liječnicima u Americi da te informacije imaju na umu i da obrate pozornost kod svojih pacijenata na moguće znakove ove bolesti. A simptomi su kašalj, povišena temperatura i bol u prsima.

Ne zna se koliko dugo je bakterija u okolišu

U težim slučajevima bolest može dovesti do dezorijentacije, simptomima sličnim upali pluća, kao i napadaje poput onih kod epilepsije. U priopćenju CDC-a stiču da nije još jasno koliko dugo je bakterija prisutna u okolišu i gdje bi još u SAD-u mogla biti.

U Americi, duž obale Meksičkog zaljeva, imamo suptropsku klimu te je toplo i vlažno te je ta klima idealna za Burkholderiju pseudomallei,” rekla je dr. Jill Weatherhead, profesorica tropske medicine i zaraznih bolesti sa medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu.

Bakterija je otkrivena u SAD-u kada su dvijema osobama u Mississippiju liječnici dijagnosticirali spomenutu bolest. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene