Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef francuske diplomacije

'Treba se pitati je li Turska pouzdan partner u borbi protiv IS-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef francuske diplomacije Jean-Marc Ayrault u nedjelju je u intervjuu za francusku televiziju rekao da se treba zapitati je li Turska pouzdan partner u borbi protiv Islamske države u Siriji.

"Postoje neke stvari na koje trebamo odgovore i mi kanimo postaviti konkretna pitanja. Turska je pouzdana, no, budimo iskreni, postoje i određene sumnje", rekao je Ayrault za televiziju France 3.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Slika nije dostupna Uzbuna u Francuskoj Nica: Na aerodromu pronađen 'sumnjiv paket', evakuiran čitav terminal

Kazao je i da će to pitanje postaviti idući tjedan u Washingtonu na sastanku članova koalicije koja djeluje protiv IS-a. "Idući tjedan u Washingtonu bit će prisutan i moj turski kolega. Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian i ja ćemo mu postaviti jasna pitanja kako bismo znali sigurno na koji se način nastaviti boriti protiv IS-a u Siriji", kazao je.

Francuski dužnosnik kasnije je pojasnio Ayraultovu izjavu, kazavši kako ministar nije želio dovoditi u pitanje pouzdanost Turske u borbi protiv Islamske Države te da je Ankara i dalje ključan partner u koaliciji.

"Turska je velika zemlja, zemlja koja ima stratešku ulogu, članica NATO-a, ima najdulju granicu sa Sirijom i u njoj se nalazi oko 2,5 milijuna sirijskih izbjeglica. Usto je i saveznica", rekao je Ayrault u intervjuu za France 3.

Šef francuske diplomacije kazao je i da smatra kako se u Turskoj moraju poštovati ljudska prava, pošto je turski predsjednik Erdogan nakon neuspjelog vojnog udara krenuo s "velikim čistkama".

"Bez sumnje, vojni udar u Turskoj mora se osuditi, ali želimo da pravna država u potpunosti funkcionira. Čistke nisu potrebne. Onima koji su napali demokraciju mora se suditi u okviru pravne države", istaknuo je Ayrault. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene