443599
443599
443599
443599
443599

'Treba se pitati je li Turska pouzdan partner u borbi protiv IS-a'

Šef francuske diplomacije Jean-Marc Ayrault u nedjelju je u intervjuu za francusku televiziju rekao da se treba zapitati je li Turska pouzdan partner u borbi protiv Islamske države u Siriji.

 
 
 
 
Koga zapravo podržava Turska? (Foto: AFP)
Koga zapravo podržava Turska? (Foto: AFP)

"Postoje neke stvari na koje trebamo odgovore i mi kanimo postaviti konkretna pitanja. Turska je pouzdana, no, budimo iskreni, postoje i određene sumnje", rekao je Ayrault za televiziju France 3.

Kazao je i da će to pitanje postaviti idući tjedan u Washingtonu na sastanku članova koalicije koja djeluje protiv IS-a. "Idući tjedan u Washingtonu bit će prisutan i moj turski kolega. Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian i ja ćemo mu postaviti jasna pitanja kako bismo znali sigurno na koji se način nastaviti boriti protiv IS-a u Siriji", kazao je.

Francuski dužnosnik kasnije je pojasnio Ayraultovu izjavu, kazavši kako ministar nije želio dovoditi u pitanje pouzdanost Turske u borbi protiv Islamske Države te da je Ankara i dalje ključan partner u koaliciji.

"Turska je velika zemlja, zemlja koja ima stratešku ulogu, članica NATO-a, ima najdulju granicu sa Sirijom i u njoj se nalazi oko 2,5 milijuna sirijskih izbjeglica. Usto je i saveznica", rekao je Ayrault u intervjuu za France 3.

Šef francuske diplomacije kazao je i da smatra kako se u Turskoj moraju poštovati ljudska prava, pošto je turski predsjednik Erdogan nakon neuspjelog vojnog udara krenuo s "velikim čistkama".

"Bez sumnje, vojni udar u Turskoj mora se osuditi, ali želimo da pravna država u potpunosti funkcionira. Čistke nisu potrebne. Onima koji su napali demokraciju mora se suditi u okviru pravne države", istaknuo je Ayrault. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se