452068
452068
452068
452068
452068

Mislite da da znate gdje je Australija? E pa razmislite još jednom...

  • , 01.10.2016., 12:10
  • Autor:
  • komentara

Imate kartu Australije? Nemate, jer ona koju imate naime, nije točna. I cijeli će se kontinent uskoro i službeno preseliti kako bi ispravili pogrešku.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Problem su uzrokovale tektonske ploče, tj. pomicanje tih velikih komada zemljine površine. Australija se naime, nalazi na jednom od komada koji se najbrže kreće i po geološkim standardima praktički - 'leti'. Pomiče se čak 6,86 centimetara na sjever u godinu dana, uz blagu rotaciju u smjeru kazaljke na satu, javlja New York Times.

Iako to njezini stanovnici možda nisu primijetili Globalni pozicijski sustav (GPS) jest. Australija će morati prilagodili svoje geografske širine i duljine kako bi se podarale s GPS koordinatama.

Da stvar bude bolja to su već i učinili čak četiri puta u posljednjih 50 godina. Svaki put resetirali su službene koordinate i sve u zemlji kako bi ih učinili točnijima. Posljednja promjena učinjena je 1994. i relocirala je Australiju za čak 665 stopa, što je gotovo 200 metara. Dovoljno, šale se, da dostavljač ima alibi za zvonjavu na susjedna, umjesto vaša vrata.

Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Australija je prilagođavala svoje koordinate čak četiri puta u posljednjih 50 godine (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

'Možda ćete pomisliti - gdje je moja pizza?', rekao je Dan Jaksa iz državne agencije Geoscience Australia koja se brine o koordinatama. 'No, u pitanju je nešto veće. Naime, inteligentni transportni sustavi se oslanjaju na GPS koordinate'.

Iduća promjena koordinata će stoga biti dovršena do kraja godine. Radi se o otprilike 1,5 metara pa neće omesti postojeću satelitsku navigaciju kojom se ljudi svakodnevno koriste u raznim djelatnostima. 

'Uzmimo recimo, automobile bez vozača. Ako sustav nije precizan već za tih metar i pol, vi ste već potencijalno na krivoj strani ceste', pojasnio je Jaksa.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se