Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilegalno useljavanje

Australija ne želi demantirati da je plaćala krijumčarima da vrate izbjeglice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski premijer Tony Abbott nije htio demantirati da su vlasti plaćale krijumčarima da vrate izbjeglice u Indoneziju, rekavši tek da Canberra čini "sve" kako bi suzbila ilegalno useljavanje.

U Indoneziji je u tijeku istraga potaknuta izjavama kapetana i članova posade broda sa 65 tražitelja azila koji su htjeli ući u Australiju po kojima su im australske vlasti dale 30.000 australskih dolara da se vrate.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Slika nije dostupna Obvezujuće kvote DANAS NOVI PRIJEDLOG Australija će primiti 12 tisuća izbjeglica

Imigranti iz Bangladeša, Mijanmara i Šri Lanke na kraju su koncem svibnja stigli na otok Rote na istoku Indonezije.

"Kratak odgovor na to je da će australska vlada učiniti sve što mora kako bi zaustavila tu sotonsku trgovinu (ilegalnu imigraciju)", rekao je Abbott za radio 3AW dok su ga zasipali pitanjima o plaćanju posade.

Slovenija će proučiti kapacitete za primanje izbjeglica

"Zaustavit ćemo krijumčarenje po svaku cijenu. Prekinuli smo je i učinit ćemo sve da tako i ostane".

Abbott je zatim rekao novinarima da neće otkriti ništa o politici čuvanja granice koju provodi izvršna vlast. "Ne moram prešutno ni izrijekom davati informacije o krijumčarima".

Glasnogovornik indonezijskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u četvrtak da su te optužbe, pokažu li se istinite, doista "vrijedne žaljenja".

Australska konzervativna vlada koja je došla na vlast u rujnu 2013., počela je uz pomoć vojske operaciju "Suverene granice" ne bi li odvratila izbjeglice da morem stižu u Australiju. Australski ratni brodovi zaustavljaju brodove s izbjeglicama i vraćaju ih u mjesto iz kojeg su došli, najčešće je to Indonezija.

Canberra tvrdi da je ovako strogom politikom spasila velik broj života. Od prosinca 2013. na australsku obalu stigao je tek jedan brod s izbjeglicama. Ranije su stizali gotovo svakodnevno, a stotine imigranata su se utopile. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene