Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demokratska ikona

Aung San Suu Kyi kreće u SAD prvi put nakon 30 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnica burmanske oporbe i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi će sljedeće nedjelje otputovati u Sjedinjene Države, svoj prvi posjet toj zemlji nakon trideset godina.

Aung San Suu Kyi će u Washingtonu biti uručena Kongresna zlatna medalja, koja je uz Predsjedničku medalju slobode najviše civilno odlikovanje u Sjedinjenim Državama.

Kogres joj je odlučio dodijeliti to odličje 2008. kada je oporbena čelnica još bila u kućnom pritvoru, gdje je provela ukupno 15 godina i kada su izgledi za njezino oslobađanje bili vrlo slabi.

Američka državan tajnica Hillary Clinton prošlog je prosinca tijekom boravka u Mianmaru pozvala Suu Kyi u Sjedinjene Države.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sukob Teksasa i Bidena "Božja vojska" krenula prema granici: Kriza na granici odjekuje SAD-om, čeka se Bidenov potez Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda"

>> Mianmar ukinuo polustoljetnu medijsku cenzuru

Suu Kyi od 1990. do ove godine nije smjela napustiti Mianmar. Pošto je ta zabrana ukinuta demilitarizacijom tamošnjeg režima, u svibnju je posjetila Tajland, zatim Oslo, London i Pariz.

Boravak čelnice burmanske oporbe i demokratske ikone u SAD-u moglo bi koincidirati s posjetom mianmarskog predsjednika Thein Seina, koji će doći na jesensko zasjedanje Opće skupštine UN-a.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene