Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski MVP

'Atlas odražava stanje prilikom osamostaljenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci iz spornog Atlasa slovenske agencije za okoliš, u kojemu je cijela Savudrijska vala prikazana kao dio Slovenije, jednako kao i 'koridor' prema otvorenom moru, te 'sporni' zaseoci južno od rijeke Dragonje, prema tumačenju slovenskog Ministarstva vanjskih poslova, dostavljenog Hini u srijedu, predstavljaju stvarno stanje na granici zatečeno prilikom osamostaljivanja dviju država.

Na zamolbu da komentiraju spomenuti zemljovid, koji su u ponedjeljak objavili i neki hrvatski portali, i odakle u njemu takvi podaci, iz službe za odnose s javnošću slovenskog Ministarstva vanjskih poslova upućen je odgovor u kojemu se tvrdi da spomenuti zemljovid sadrži službene podatke slovenske geodetske uprave, usklađene sa 'stanjem na dan 25. lipnja 1991', kad su dvije države proglasile samostalnost.

'Atlas okoliša omogućava uvid u podatke o prostoru koji su važni za ekološku zaštitu, a prikazani podaci dolaze iz službenih evidencija Republike Slovenije. Ti podaci su u skladu sa stanjem, odnosno preuzimaju stanje (zatečeno) na dan 25.6. 1991.', navela je u odgovoru služba za odnose s javnošću slovenskog Ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u ponedjeljak je u izjavi za javnost navelo da spomenuta karta, koja je objavljena na web-stranicama slovenske agencije za okoliš, stanje na granici s Hrvatskom prikazuje nekorektno i bez pravnog utemeljenja, a što se tiče granice na moru da je predstavljena mimo odredaba međunarodnog prava.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Slika nije dostupna 'Neutemeljeno i nekorektno' Slovensko ministarstvo objavilo kartu na kojoj je Piranski zaljev njihov

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene