Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvalan Ekvadoru

Assange poručio Obami: Nek SAD prekinu s 'lovom na vještice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Julian Assange završio je obraćanje svjetskoj javnosti s balkona ekvadorskog veleposlanstva u Londonu.

Pročitajte i ovo Muškarac s mačetom Oglasio se gradonačelnik VIDEO Objavljena jeziva snimka užasa u Londonu: U napadu mačetom ubijen 13-godišnjak, ranjeno još nekoliko ljudi Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će"

'Ovdje sam danas, jer ne mogu biti dolje s vama. Hvala vam na iskazanoj dobroti. Sa sobom ste doveli i oči svijeta', poručio je Assange.

'Velika Britanija nije odbacila Bečku konvenciju prije koju noć, jer ste vi bili tu', osvrnuo se na pokušaj upada britanskih vlasti u veleposlanstvo.

'Hrabra latinoamerička država ustala je u borbu za pravdu', istaknuo je Assange i zahvalio se ekvadorskom predsjedniku i narodu.

'Hvala i osoblju ovog veleposlanstva na svom gostoprimstvu, unatoč svim prijetnjama koje su dobili', dodao je Assange.

Osnivač Wikileaksa pozvao je SAD da prestanu progoniti Wikileaks i njihove pristaše te da prestanu s progonom 'zviždača' i da im kompenziraju vrijeme provedeno u pritvoru. Baracku Obami poručio je da prekine 'lov na vještice'.

Podsjetio je i na slučaj Bradleyja Manninga, koji se zbog curenja informacija nalazi već 815 dana u pritvoru bez suđenja.

Assange je održao kratak, ali efektan govor u svega petnaestak minuta uz gromoglasnu podršku prisutnog mnoštva.

Poruka odvjetnika

'Dobro se drži i ne klone duhom. Zahvalan je narodu Ekvadora i predsjedniku Correi na azilu. Assange se uvijek borio za istinu i ljdsku prava. zahtjeva da se pokaže poštovanje prema radu Wikileaksa', poručio je okupljenim novinarima Assangeov odvjetnik.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange treb dati izjavu u o diplomatskom sporu između Velike Britanije i Ekvadora u čijem se središtu našao.

>> Julian Assange će se danas obratiti javnosti

BBC je ranije izvijestio kako se očekuje kako je Assange tijekom dana trebao dati izjavu za javnost ispred ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, u koje se sklonio prije točno dva mjeseca, o diplomatskom sporu u čijem se središtu našao otkako mu je Ekvador odobrio politički azil.

Wiki Leaks je objavio da će Assange dati izjavu ispred veleposlanstva, a britanske vlasti upozorile da će biti uhićen kada napusti veleposlanstvo.

Britanski Foreign Office je upozorio da se stepenice veleposlanstva smatraju britanskim teritorijem, dok je policija najavila da će njezini službenici "primjereno" djelovati ako izađe iz zgrade.

Međutim, jutros su se mogli vidjeti radnici na malom balkonu veleposlanstva što ukazuje na to da bi on tamo mogao dati svoju izjavu kako bi izbjegao uhićenje.

Agencija AFP navodi kako Assange izjavu planira dati u 15 sati, po srednjoeuropskom vremenu (CET), ali da glasnogovonik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson o tim logističkim detaljima nije želio razgovarati iz 'sigurnosnih razloga'.

WikiLeaks poziva Švedsku da se zauzme za neizručivanje SAD-u

Glasnogovornik WikiLeaksa, čiji osnivač Julian Assange već dva mjeseca boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, izjavio je da bi službeni angažman Švedske oko neizručivanja Assangea SAD-u predstavljao 'dobru osnovu' za pregovore.

Upitan o članku iz Sunday Timesa prema kojem bi se Assange bio spreman predati u slučaju takvog jamstva. 'Ne mogu komentirati ali bila bi dobra osnova za pregovore oko okončanja te afere, kad bi švedske vlasti objavile apsolutno bez rezerve da Julian neće nikada biti izručen iz Švedske u SAD', poručio je Hrafnsson.

Hrafnsson je podsjetio da je Assange, kazneno gonjen u Švedskoj zbog silovanja i seksualnog napastovanja, 'stalno bio spreman odgovarati na pitanja' pravosuđa i to 'već skoro dvije godine'.

Naglasio je da je Assange, koji je uspio otići iz Švedske usprkos toj aferi, otad bezuspješno nudio da odgovara na pitanja tužitelja ili uživo u Londonu ili video vezom između Londona i Stockholma na što Švedska nije pristala. Zasad nije podignuta optužnica protiv njega u tim aferama.

U nedjelju popodne Assange bi trebao javno govoriti prvi put od ožujka. WikiLeaks je u četvrtak najavio da će govor održati 'ispred' ekvadorskog veleposlanstva. Assangeu stoga prijeti uhićenje britanske policije radi izručenja Švedskoj. U nedjelju ujutro Julian Assange je na Twitteru objavio da 'se sprema za javni govor', ne navodeći mjesto.

Njegov odvjetnik, nekadašnji španjolski sudac Baltasar Garzon, predvidio je obratiti se javnosti ispred veleposlanstva u nedjelju prijepodne kako bi odgovorio na pitanja novinara.

Australac Assange (41), čija je mrežna stranica WikiLeaks 2010. objavila 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih dopisa stvorivši velike neugodnosti SAD-u i drugim zemljama, suočen je s mogućnošću britanskog izručenja Švedskoj u kojoj ga terete za seksualne prijestupe, što on poriče. Ekvadorski predsjednik Rafael Correa je naznačio da bi Assange mogao surađivati sa Švedskom, ako se daju jamstva da neće biti izručen u treću zemlju. Pritom se misli na SAD gdje bi, u slučaju izručenja, mogao biti suočen s kaznenim progonom, pa čak i smrtnom kaznom, kako tvrde njegovi pristaše. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene