Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Upozorenje na prisezi

ASAD PRIJETI: Zapad i Arapi će skupo platiti podršku terorizmu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapadne i arapske zemlje koje podržavaju pobunu u Siriji tu će potporu skupo platiti, upozorio je u srijedu sirijski predsjednik Bašar al-Asad na svečanosti prisege u predsjedničkoj palači u Damasku.

Asad je prisegnuo na treći sedmogodišnji predsjednički mandat pred zastupnicima na izvanrednom zasijedanju održanom u palači, a ne u parlamentu iz sigurnosnih razloga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Bašar al-Asad (Foto: AFP) Upozorenje Asadova poruka Kurdima: "SAD vas neće zaštititi, stavit će vas u džep i trampiti"

Izabran 3. lipnja na izborima koje njegovi protivnici nazivaju farsom, Asad je prisegnuo na dužnost dok istodobno zemljom bijesni rat u kojem je u tri godine poginulo više od 170.000 ljudi, a više od 9 milijuna je izbjeglo.

Govoreći o nestabilnosti u Iraku i regiji, Asad je rekao da će "uskoro arapske, zemlje regije i zapadne zemlje koje su podržale terorizam skupo platiti tu potporu" aludirajući na oporbu i pobunu kojom ga tri godine pokušavaju svrgnuti s vlasti.

BBC: Britanija planirala uvježbati 100.000 sirijskih pobunjenika

U vrlo pobjedonosno intoniranom govoru, dok sirijska vojska napreduje na terenu, Asad je kazao da se "njegov režim neće prestati boriti protiv terorizma sve do uspostave sigurnosti u svakom kutku Sirije".

On je naglasio da želi povratiti pobunjenička područja Alepa, grada na sjeveru zemlje, i Rake, uporišta džihadista Islamske republike (IS).

Asad je zahvalio saveznicima, Rusiji i Kini koje su blokirale rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda koje osuđuju njegov režim, kao i Iranu i libanonskom šijtskom Hezbolahu, čiji borci su mu dopustili da preuzme nekoliko pobunjeničkih uporišta.

Po ocjenama stručnjaka, sirijski režim uspio je preživjeti zahvaljujući saveznicima koji su mu pružali vojnu i diplomatsku pomoć.

U ceremoniji prisege sudjelovali su parlamentarni zastupnici, visoki državni dužnosnici i obitelji prorežimskih boraca ubijenih u sukobu.

Oko 740 civila, uključujući 197 djece, ubijeno je u zračnim napadima režimskih snaga otkako je Asad objavio izbornu pobjedu 4. lipnja, objavio je u srijedu Sirijski opservatorij za ljudska prava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene