Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plin postaje problem

'Najveća katastrofa ovog stoljeća bilo bi uskrsnuće SSSR-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina vodi izvanredne razgovore s europskim susjedima o mogućnostima uvoza prirodnog plina sa Zapada.

Potreba da se povoljno osiguraju zalihe plina postala je vrlo hitna nakon što je Rusija gotovo udvostručila cijenu plina Ukrajini, odluka koju jepredsjednik ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk nazvao "političkom".

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

'Vodimo izvanredne razgovore s našim europskim partnerima. Jedan od načina da ovo pitanje riješimo je obrnuta opskrba plina iz zemalja EU-a', kazao je Janjecuk. Kao glavne zemlje od kojih bi Ukrajina mogla uvoziti plin naveo je Slovačku, Mađarsku i Poljsku.

Darth Vader izbačen iz predsjedničke utrke: 'Na Krimu imaju 'male zelene', neka njima bude zapovjednik'

'Što se tehničke strane tiče, ideja o obrnutom uvozu ne predstavlja nikakav problem i nadamo se da će naši europski partneri donijeti pravu odluku. Tada bi cijena plina bila 150 američkih dolara niža od ruskog plina', objasnio je Jacenjuk.

Ukrajina 50 posto svojih plinskih potreba pokriva ruskim plinom, no Moskva je povisila cijenu plina Ukrajini na 485 dolara po 1.000 prostornih metara plina.

Jacenjuk je također kazao da će Kijev prionuti nepopularnim mjerama štednje kao 'cijene za nezavisnost'. Sebe je nazvao čelnikom vlade 'kamikaza' čija je zla kob provođenje strogih mjera štednje. Objasnio je da će se cijena plina za kućanstva udvostručiti od 1. svibnja, a mirovine i plaće zamrznuti. Inflacija je u Ukrajini dosegla dvoznamenkasti broj, upozorio je Jacenjuk.

Putinova invazija na Ukrajinu za pet dana

'Potpora MMF-a u vidu pomoći od 14 do 18 milijardi dolara, za održavanje na životu, u zamjenu za duboke ekonomske reforme, bila bi golemi korak naprijed', ocijenio je Janjecuk, odlučan da Ukrajina vrati kredibilitet i povjerenje stranih ulagača. Ukrajinski premijer je jednako odlučan i po pitanju Krima.

'Želim biti savršeno jasan. Nikada nećemo priznati aneksiju Krima, doći će vrijeme kada će Ukrajina vratiti kontrolu nad Krimom', rekao je Jacenjuk.

Taj čin agresije smatra širim planom ruskog predsjednika Vladimira Putina o ponovnom preuzimanju kontrole nad državama koje su nekada bile dio Sovjetskog Saveza, podsjetivši i na slučaj Gruzije iz 2008. Prisjetio se Putinovog komentara iz 2005. da je najveća geopolitička katastrofa u 20. stoljeću bio raspad SSSR-a.

'Ja kažem sljedeće: najveća katastrofa ovog stoljeća bilo bi uskrsnuće SSSR-a. A to je njegova ideja. To je njegov cilj', zaključio je Jacenjuk. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene