Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U velikom broju

Argentinci diljem zemlje prosvjeduju protiv Cristine Kirchner

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Argentinci su u četvrtak navečer lupajući loncima u velikom broju prosvjedovali diljem zemlje protiv predsjednice Cristine Kirchner, nesigurnosti i korupcije, na poziv skupina aktivnih na društvenim mrežama.

"Da demokraciji, ne novom mandatu", izvikivali su argentinski prosvjednici koji su istodobno izašli na ulice najvećih gradova u zemlji, Buenos Airesa, Rosarija, Cordobe, Mendoze i Barilochea, upozoravajući na nesigurnost i korupciju i mašući argentinskim zastavama.

Glavni dnevni listovi, La Nacion i Clarin, oba kritičari vladine politike, ocijenili su da su u prosvjedima diljem zemlje sudjelovale "stotine tisuća" Argentinaca. "Dosta je korupcije", "Spasimo Republiku", "Želimo neovisno sudstvo", moglo se pročitati na transparentima iznad zbijenog mnoštva koje se kretalo prema obelisku u središtu prijestolnice.

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda Njemačka policija Ususred prosvjeda Policija upozorava na moguće nerede ljevičarskih skupina: "Energično ćemo reagirati na antisemitizam"

>> Mit o Eviti Peron živ i 60 godina nakon njezine smrti

"Predsjednica nas mora poslušati: ne želimo još jedan njezin mandat", rekla je Nora Perez (40). "Ljudi više nemaju radne kulture i žele živjeti od socijalne pomoći", požalila se.

Kirchner je dvaput pobijedila na predsjedničkim izborima, 2007. i 2011. No neki parlamentarni zastupnici iz peronističke stranke na vlasti predlažu reformu ustava kako bi joj omogućili i treći mandat 2015. Tu inicijativu odbacuje više od 80 posto stanovništva, ocijenio je institut Management & Fit.

Većina prosvjednika su pripadnici srednjeg sloja, kao i na prvim velikim prosvjedima organiziranim 13. rujna. Anketa provedena među prosvjednicima je pokazala da su glavni razlozi njihove zabrinutosti nesigurnost (79,4 posto) i inflacija (64 posto). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene