Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo suđenje

Slom štedionice: Anthony Raguz prevario američke Hrvate za 70 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Hrvat Anthony Raguz pronevjerio je 70 milijuna dolara koje su njegovi sunarodnjaci uložili za svoju budućnost.

52-godišnji Raguz je taj novac posuđivao prijateljima iz kriminalnog miljea za što je dobivao milijune mita, a tisuće Hrvata sada je u problemima jer vjerojatno više neće vidjeti svoj novac. Ipak, veći dio ušteđevina se uspio povući natrag.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Ilustracija Paket iz inozemstva Čekala je paket sa zlatom i vrijednosnim papirima, uplatila novac, ali uskoro je shvatila da mora nazvati policiju

FBI na svojim stranicama piše kako se radi o jedoj od najvećih kreditnih prijevara u povijesti SAD-a.

Hrvati iz Ohija pričaju kako je Raguz bio druželjubiv i nisu ni pomislili na njegove zle namjere. Nakon svega, kažu, ne znaju kome vjerovati. U Eastlakeu živi oko 50.000 Hrvata, a zadruga je pokrenuta nakon II. svjetskog rata. Tijekom godina Hrvati su u štedionici nakupili 238 milijuna dolara, piše cleveland.com.

Raguz je priznao krivnju za prijevaru, mito i pranje novca, piše chron.com. Presudu očekuje 4. siječnja. Raguzov odvjetnik rekao je kako je on dobar čovjek koji je samo pogriješio te da je već vratio milijun dolara.

'Raguz je priznao da je on uzrok propasti (štedionice)', rekao je državni tužitelj Steven Dettelbach u razgovoru za američke medije nakon saslušanja i izjašnjavanja o krivnji. 'Ljudi moraju znati da će i visoki bankovni službenici odgovarati te da će se ova istraga nastaviti dok ne bude suđeno svim bankovnim službenicima koji su krivi'.



Dettelbach je Raguza opisao kao vođu prijevare koja je trajala više od desetljeća. Raguzev suoptuženik Koljo Nikolovski u saveznom je pritvoru okruga Ashtabule jer postoji opasnost od bijega. On je rekao da se ne osjeća krivim i sad čeka suđenje.

Još u ožujku 2010., samo mjesec dana prije zatvaranja bankrotirane štedionice, Raguz je dioničarima rekao kako štedionica posluje izvrsno i s krajem 2009. raspolaže imovinom od 238 milijuna dolara.

Cijelo su se vrijeme, tvrde savezni istražitelji, Nikolovski i Raguz bavili prijevarom i lažnim zajmovima krali iz štedionice milijune dolara. Više od polovine novca otišlo je u prekomorske bankovne račune i na skupe automobile, ali velikome se iznosu još nije ušlo u trag, kažu istražitelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene