Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skraćeni rad

ANKETA Biste li voljeli raditi četiri dana u tjednu?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sve više zemalja razmatra uvođenje četverodnevnog radnog tjedna. Biste li vi voljeli raditi četiri umjesto uobičajenih pet dana u tjednu?

Slovenija je tek posljednja u nizu zemalja koje razmatraju uvođenje četverodnevnog radnog tjedna. Zasad su eksperimente s takvom vrstom rada provodili Island, Velika Britanija, Belgija, da nabrojimo samo neke, a rezultati su uvijek išli ideji u prilog.

Prijedlog rada četiri dana tjedno uzeo je maha tijekom pandemije koronavirusa kad su poslodavci i radnici uočili da su mogućnosti u organizaciji posla puno veće nego što im se to ikada činilo mogućim. Fleksibilnost je otad jedna od glavnih značajki koja obilježava dobar posao, a pitanje poput "Može li se povremeno raditi od kuće?" jedno od glavnih na intervjuima za posao. 

Quiz Maker - powered by Riddle

Ideja o četverodnevnom radnom tjednu poprilično je jednostavna – zaposlenici bi radili četiri umjesto uobičajenih pet dana u tjednu, a da im se zbog toga ne smanji plaća, ali i obujam posla. Riječ je o "modelu 100:80:100" - 100 posto plaće za 80 posto vremena, u zamjenu za obvezu održavanja 100 posto produktivnosti.

Pročitajte i ovo Prizori požara Stravični prizori FOTO/VIDEO Pogledajte snimke iz zraka opustošenih Havaja: "Najgora katastrofa koju sam ikada vidio. Ovo je kao apokalipsa"

Pročitajte i ovo Požar na Čiovu - 10 u vrijeme gašenja Prekršio zakon jer je dronom snimao požar: Policija poslala važno upozorenje svim građanima

Prva je takav zakon donijela Belgija, s tim da zaposlenici moraju obaviti isti broj sati kao prije, samo ih mogu rasporediti na četiri ili pet dana. Island nije uveo ovakav zakon, ali je proveo mnoga istraživanja, koja su mahom pokazala da se produktivnost nije samo održala već i povećala kada su radnici radili kraće nego prije.

Zadovoljni su poslodavci, o zaposlenicima da ne govorimo, pa se postavlja pitanje: Zašto ne uvesti takvu mogućnost?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene