Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši šef obavještajaca

ZASTRAŠUJUĆE PROCJENE "7000 potencijalnih terorista šeće slobodno. Ne možemo ih kontrolirati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće osoba osumnjičenih za terorizam slobodno šeće Njemačkom i ne postoji način da ih se prati, izjavio je bivši šef odjela za borbu protiv terorizma u britanskoj službi MI6 Richard Barrett.

Kazao je to nakon što je otkriveno da je osumnjičeni za napad kamionom na božićnom sajmu u Berlinu Anis Amri bio dobro poznat sigurnosnim službama ne samo po kriminalnim aktivnostima nego i vezama s ekstremistima.

No, Barrett tvrdi da je Amri "samo jedan od stotine stvarno ekstremnih potencijalnih terorista koji se nalaze u evidenciji u Njemačkoj".

"U svim njemačkim saveznim pokrajinama je još oko 7000 potencijalnih terorista koji bi mogli izvesti nešto slično. Kao što možete zamisliti, tu je brojku gotovo nemoguće kontrolirati", ocijenio je Barrett.

Statistike su pokazale da je većina osumnjičenih, koji su u proteklih deset godina uhićeni zbog povezanosti s terorizmom, puštena bez dizanja optužnice.

Primjerice, u Engleskoj i Walesu od 3349 osumnjičenih za povezanost s terorističkim aktivnostima koji su uhićeni nakon napada 11. rujna 2001. godine, samo je 18 posto osuđeno zbog planiranja terorističkih napada. Još 10 posto uhićenih osuđeni su za druga kaznena djela. Većina uhićenih bili su britanski muslimani, piše Daily Mail a prenosi RT.

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." Ilustracija U Siriji Ubijen osnivač Al-Nusre: Najprije ga je pozdravio, a onda...

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene