Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud ne vjeruje da će pobjeći

Ubojstvo Reeve Steenkamp: Pistorius će se braniti sa slobode!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oscar Pistorius, optužen za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp branit će se sa slobode. Tako je odlučio Desmond Nair, sudac suda u Pretoriji, nakon što je posljednja četiri dana slušao očitovanja tužiteljstva i obrane.

Sudac Desmon Nair bio je detaljan prilikom pregleda saslušanja koje se odvijalo u Pretoriji proteklih nekoliko dana, a čak je obrazložio pojam i povijest jamčevine u Južnoj Africi. Obrazlažući svoju odluku kritizirao je rad i procjene glavnog istražitelja Hiltona Bothe koji je skinut sa slučaja nakon što se otkrilo da je optužen za pokušaj ubojstva. Primjerice, detektiv je na mjesto zločina došao bez zaštitne opreme te tako kontaminirao prostor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Epilog u četvrtak Pistoriusa čeka presuda 'sutkinje posebno osjetljive na zločine nad ženama' Slika nije dostupna Suđenje Pistoriusu PAKLENA NARUDŽBA prije ubojstva: Sačmarice, revolveri...

>> Nakon skandala u slučaju Pistorius izabran novi policijski istražitelj

Dok je slušao suca, Oscar je gledao u pod, a kada je sudac čitao njegovu izjavu i nabrajao dokaze s kojima pravosuđe raspolaže u ovom slučaju, sportaš se nekontrolirano tresao i jecao. Međutim, dijelovi verzije optuženog Pistorusa sucu nisu jasni, npr. kako to da nije znao da mu djevojka nije u krevetu kada je pucao u vrata toaleta, zašto te večeri nije spavao na strani kreveta na kojoj inače spava... Pitanja vezana za sadržaj predočene izjave, sudac je imao još podosta.

Na kraju je 26-godišnjem Pistoriusu odobrio jamčevinu budući da, kako kaže, ne smatra da postoji rizik da će napustiti zemlju i na taj način izbjeći suđenje niti da će ukoliko bude na slobodi utjecati na svjedoke.

Sudac je optuženom odredio jamčevinu od 100.000 dolara plus dodatke (nešto više od pola milijuna kuna). Odvjetnik obrane Barry Roux novinarima je rekao da se sportaš neće vratiti u svoju kuću. 'Ne želi se vratiti ondje', kaže Roux. Međutim, prema današnjoj odredbi suda, Pistorius to niti ne smije.

Na sud se mora javiti 4. lipnja kada će biti dogovoreno kada bi moglo početi suđenje, a prije toga se mora javljati policiji dva puta tjedno. Naređeno mu je da ne prilazi svojoj kući, svjedocima te da preda putovnicu.

Što se dogodilo?

Što se točno dogodilo na Valentinovo, u noći kada je ubijena 29-godišnja Reeva Steenkamp, djevojka Oscara Pistoriusa, nitko sa sigurnošću ne može utvrditi.

Sudsko saslušanje donijelo je dvije verzije događaja - ono tužiteljstva te Oscarove obrane.

Ovo je njegova verzija:

On i Reeva su spavali. Sljedeće čega se sjeća je da je otišao zatvoriti balkonska vrata i uzeti ventilator, zatim je čuo neobičan zvuk iz kupaonice - pretpostavio je kako je provalnik u kući. Tvrdi da je povikao Reevi da pozove policiju, odlazi po proteze i uzima pištolj. Puca na zatvorena vrata kupaonice, a zatim primjećuje da Reeva nije u krevetu. Kada je uspio otvoriti zaključana vrata toaleta ugledao je ranjenu Reevu, odnosi je niz stepenice. Zvao je, kaže, upravitelja stambenog naselja u kojem živi te ga zamolio da pozove hitnu pomoć.

>> Saslušanje Pistoriusu prekinula prijeteća poruka

>> Protiv Pistoriusa svjedočio policajac optužen za pokušaj ubojstva!

Tužiteljstvo pak ima drugačiju verziju.

Oscar i Reeva su se posvađali. Svjedok tvrdi kako je čuo ženski vrisak. Reeva odlazi u kupaonicu i zaključava se. Pistorius stavlja proteze, hoda 7 metara, uzima pištolj i puca kako bi ušao u kupaonicu. Otvara vrata kupaonice, diže ranjenu Reevu koja je još bila živa i nosi je niz stepenice. Zatim zove oca.

Mnogi detalji vezani za ovaj slučaj još su nejasni budući da nisu analizirani svi dokazi. Više detalja otkrit će suđenje. Ukoliko Oscara Pistoriusa proglase krivim čeka ga doživotna zatvorska kazna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene